Hírek

2005.01.25. 00:00

Vissza az atomenergiához

Súlyos áramellátási gondok fenyegetik Európát, ami kapóra jön az atomenergia híveinek.

Toronyi Attila

Silvio Berlusconi olasz kormányfő felvetette: felül kellene vizsgálni a nyolc évvel ezelőtti döntést. Itália lakossága 1987-ben népszavazással vetette el atomerőművek építését. Időközben azonban a földrész számos országa kötelezte el magát a nukleáris energia megtartása, illetve további hasznosítása mellett.

Németország a zöldpártiak nyomására az erőművek felszámolását szorgalmazza, de az ellenzéki kereszténydemokraták az elhatározás megmásítását kezdeményezik. Olaszország mostani pálfordulása gátszakadást idézhet elő: hamarosan Svédország, Belgium, Spanyolország és Hollandia is felmondhatja a tilalmat. A reaktorok már csak azért is divatba jöhetnek, mert csillapítani kell a növekvő energiaéhséget, illetve pótolni kell az elavult, hagyományos erőműveket. Az Európai Bizottság szerint jó volna mérsékelni a függőséget az Öböl-térségből származó nyersolajtól. Ez a kiszolgáltatottság ugyanis biztonságpolitikai kockázatokkal is jár.

A nukleáris energia hasznosításának ellenzői az atomhulladék tárolásának problémájával érvelnek. Csaknem 250 ezer évbe telik ugyanis, amíg az erőművek „sugárzó öröksége” ártalmatlanná válik. További kockázatokkal jár, hogy a reaktorok terrorakciók célpontjai lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!