Hírek

2005.01.31. 00:00

Vírusok támadják gépünket

A vírusok kárt okozhatnak az internethez kapcsolódó otthoni személyi számítógép használatában, és a több száz gépet működtető cégek hatalmas hálózatában.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Einwachter Zoltán ügyvezető és Búza Gábor rendszergazda ezen a képernyőn észlelte először a vírustámadást
[/caption]Ha otthonról látogatunk el egy-egy népszerű internetes oldalra, könnyen valamilyen kémprogrammal találjuk magunkat szemben. A „kémek” rendszerint  a telefonvonakon keresztül települnek föl a számítógépre, s látnak munkához. Például úgy, hogy föltárcsáznak egy amerikai vagy ausztráliai telefonszámot,  s azzal addig „beszélgetnek”, amíg a tulaj észre nem veszi. Akár több órát is.

A telefonszámla díján több tíz, de százezer forintra rúgó internetdíjak is jelentkezhetnek. A legkézenfekvőbb védekezés ez ellen, ha kikapcsoltatjuk a külföldi hívás lehetőségét. Emellett célszerű vírusírtót, kémszoftverek elleni védőprogramot telepíteni. A profi csomagok mellett ma már vannak ingyenesen letölthető védőeszközök is.

Ilyen például az Antvir, amely a Windows XP-hez  a www.free-av.com címről tölthető le. Minden védelmi programnak az a lényege, hogy minél frissebb legyen. Hiába vásárol valaki drága vírusölő programot, ha későn kap hozzá frissítő szoftvert, a számítógép – annak föltelepítéséig – kiszolgáltatott lesz. Az Antivir naponta, kétnaponta frissít, amit szintén könnyedén le lehet tölteni az internetről, s a gép biztonságosan működik.

A szakemberek azt mondják, minden rendszer annyira biztonságos, amennyire a leggyengébb pontja. Ezért a hálózatszerűen üzemeltetett gépek közül azt kell a legjobban védeni, amelyik az internettel tarja  a kapcsolatot.

Karácsonyi ajándék

Kővári Viktor (31), az L–Port Kft., egy reklámajándékokat forgalmazó, ötven számítógéppel dolgozó cég vezetője mondta: – A Fortrend Kft-nél a legnagyobb csúcsidőben, karácsony előtt történt a vírustámadás, elektronikus levélözön formájában. A szokásos napi elektronikus levélmennyiség többszöröse érkezett, ami ugyanis lelassította a rendszert. Késve érkeztek meg a levelek, így a válaszok is késve indulhattak útnak. Ez a cég jó hírét veszélyeztette. A folyamatos figyeléssel egy nap alatt elhárítottuk a bajt, így meg lehetett előzni a nagyobb kárt.

Horváth K. József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!