Hírek

2005.01.18. 00:00

Tüntetnek az orosz nyugdíjasok

Országossá dagadt Oroszországban a nyugdíjasok tiltakozása.

Csák E.

Az elégedetlenségi hullám tegnap téma volt a kormányülésen, este pedig az elnök hívta össze a legilletékesebbeket. A tét nem kicsi. Oroszországban 34 millió nyugdíjas, rokkantnyugdíjas és háborús veterán él. A politika nem hagyhatja figyelmen kívül véleményüket – olyannyira, hogy Putyin elnök esetleg több miniszterét is kénytelen lesz feláldozni.
Az egyre több nagyvárosra kiterjedő tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy pénzre akarják átváltani az eddigi kedvezményeket. Ingyesen tömegközlekedésről, nyugdíjas bérletekről, telefon-előfizetési és lakásbérleti ked- vezményekről van szó. A szovjet korszakból maradt vívmányok felszámolásán kívül az a felháborodás oka, hogy a pénzkifizetések késnek vagy nem fedezik a korábbi juttatásokat. Az orosz vezetésnek döntenie kell: csillapítja valamilyen módon az elégedetlen-séget, vagy vállalja Putyin támogatottságának csökkenését a legrászorultabb tömegek körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!