Hírek

2005.01.19. 07:17

Tévébe vágyik a gyerek

Vajon mi a vonzó a televíziós show-műsorokban? Valami biztosan, hiszen a gyerekek egy részét jobban izgatja a sztárok világa, mint az igazi mesék birodalma.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A kislányok kedvelik Mónikát, kedvesnek és szépnek tartják a nap, mint nap látható műsorvezetőt
[/caption]Emlékszem, korábban egyik barátnőm a családjával egy híres tévésszemélyiség közvetlen szomszédságába költözött. Kislányai teljesen lázba jöttek. Naphosszat figyelték az ablakokat, megjelenik-e a híresség. Ha felbukkant, követték a tekintetükkel, míg a függöny el nem takarta. Édesanyjuknak is elújságolták, ha aznap látták a sztárt, és azt is, hogy mit csinált.

Sőt leveleikben, amelyeket korábbi iskolatársaiknak írtak, szintén beszámoltak a híresség otthoni szokásairól. „Ma virágot öntözött.” Vagy: „Hoszszan fésülködött a tükör előtt.” A többiek meg sárgultak az irigységtől.

Andersen műve, a Hókirálynő megszámlálhatatlan színpadi feldolgozást ért meg szerte a világon. Most Zalán Tibor dolgozta át és sHÓwKIRÁLYNŐ címen látható a Kolibri Színházban. Az író színpadán Kayt, a kisfiút nem a félelmetes északi Hókirálynő csábítja  és viszi el magával az örök hó birodalmába, hanem a sHÓwKIRÁLYNŐ. A rivaldafény, a pompás díszletek, a hideg csillogás világába.

A nagy kérdés: lehet-e ereje a szeretetnek ebben a műanyag világban? Felolvadhat-e a felnőttek pénzvalóságába tévedt kisfiú szívén a jégpáncél?
Selmeczi Viktória hat éve a Mónika-show főszerkesztője, belülről látja a dolgokat. Szerinte a lurkók izgalmas játszótérnek fogják fel a stúdiót. Olyan helynek, ahol lehet bámészkodni, nézelődni, bújócskázni.

– Sok gyereket hoznak a szülők az előválogatásra – mondja a főszerkesztő. – A kicsik otthon ügyesen szerepelnek a családtagok előtt, verset mondanak, énekelnek, táncolnak. De ezek a gyerekek nem biztos, hogy idegenek előtt is produkálják magukat. Lehet, hogy kamera előtt visszahúzódóbbak. Emlékszem egy kisfiúra, aki otthon nagyon szeretett szerepelni a nagymamája szerint.

Ám a stúdióban ráborult az asztalra, nem akart megszólalni, de hazamenni sem szeretett volna. Fél óráig próbálkoztunk, nem sikerült feloldanunk. Másik alkalommal viszont egy hatéves kisfiú és kislány annyira fesztelen volt, hogy veszekedni kezdtek adás közben. Azon kaptak össze, hogy a kisfiú házasságszédelgő-e vagy sem!

Viktória szerint kilencvenöt százalékban ki lehet szűrni az izgulósokat. Két-három, idegennel történő beszélgetés jól mutatja, tudnak-e majd a kamera előtt viselkedni vagy sem.

Albert Bianka (5)

– Nem szeretnék a tévében szerepelni, eddig nem is gondoltam rá. Bár nézem, főleg a Mini Maxot szeretem, még a Miss Micit. Ő egy tanító néni és nagyon szép. A nagymamámmal diafilmet is nézünk, legtöbbször a Hófehérke és a hét törpét és a Piroska és a farkast. Anyuék pedig lefekvéskor olvasnak nekem mesét.

Kondor Anita (11)

– a Balázs show-t kedvelem. Izgalmas, amikor Balázs szembesíti a szereplőket egymással. Érdekel, hogy kibékülnek-e a haragosok vagy sem. Néha izgulok, néha meg nagyokat nevetek rajta. Az még nem jutott eszembe, hogy én is bekerüljek a tévébe. Jobb otthon ülni és nézni. Lehet, hogy izgulnék a sok idegen előtt.

Fazekas Márton (7)

– Kedvencem a Mónika-show. Szívesen beszélgetnék Mónikával, mert annyira szép és kedves. Az óvodában is sokszor mondok verset, mesét, és még sohasem izgultam. Ha szerepelnék a tévében, akkor sem lennék izgatott. Lehet, hogy egyszer majd megfűzöm apát, hogy vigyen be. Jó lenne. Integetnék a többieknek, anyának is.

Konkoly Edit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!