Hírek

2005.01.14. 08:19

Tanulmány helyett levél

Hétmillió - Továbbra is titkos a Görgey-irat a miniszterelnökségen. Hiába ment be tegnap Sági József a Miniszterelnöki Hivatalba, hogy beletekintsen a Görgey-iratokba, dolga végezetlenül kellett távoznia.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A fideszes Sági József szerint az iratok titkosítása megerősíti azt a gyanút, hogy semmiféle tanulmány nem létezik
[/caption]Üres kézzel érkezett, üres kézzel távozott csütörtökön a Miniszterelnöki Hivatalból a Görgey Gábor hétmilliót érő tanulmányait kereső Sági József. A fideszes képviselőt Kiss Péter kancelláriaminiszter nem fogadta. Maga helyett Kiss Ambrust, tanácsadóját küldte tárgyalni, aki két iratot adott át Ságinak. Az egyik az „a levél, amit már egyszer megkaptam a miniszter úrtól. A második pedig egy hír, amely összefoglalja, hogy mi minden történt Görgey Gáborral 2003 óta” – állította a képviselő.

Levelében a kancelláriaminiszter leírja, hogy: „az ügyben keletkezett iratok áttekintése után azt állapítottam meg, hogy azok egyértelműen belső használatra készült, személyes vonatkozásokat is tartalmazó dokumentumok, ezért azokba a betekintést – a személyes adatokról szóló törvény alapján – nem engedélyezem”. – Ez megerősíti azt a gyanút, hogy semmiféle tanulmány nem készült. De akkor mire fizettek ki hétmillió forintot? – tette fel a kérdést a fideszes politikus. Kiss Péternek címzett felkérésében egyébként hivatkozott Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontjára. Aszerint elfogadhatatlan, hogy egy kormányzati döntés után húsz évre titkosítsanak iratokat, döntés-előkészítő tanulmányokat. A szóbeli tárgyalások tartalmának nyilvánosságra hozatala természetesen attól függ, hogy az érintettek beszélnek-e róla.

Nincsenek titkosítva, mégsem olvashatók a papírok

Görgey Gábor szerint nincs semmiféle általa írt tanulmány. Feljegyzéseket készített, illetve megbeszéléseket folytatott. Előbbiek nincsenek titkosítva, de nem nyilvánosak, mert azok belső használatra készültek. – Nem kisdiákként dolgozom, nem vagyok hajlandó bemutatni a dolgozatomat idegen tanároknak – közölte a volt kultuszminiszter. Hangsúlyozta, hogy a 2003 júniusában kezdett tanácsadói tevékenységéért kapott hétmillió forintot. Úgy véli, a Fidesz kénytelen a jelentéktelen ügyekbe kapaszkodni, mert kifogyott az ötletekből. Görgey szerint „köztudott, hogy Orbán Viktornak is egész tanácsadó-hadsereg állt rendelkezésére”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!