Hírek

2005.01.19. 00:00

Támogatott munkahelyek

Az ötven éven felüli munkanélküliek foglalkoztatása esetén nyerhető a legnagyobb támogatás.

Horváth K. József

A foglalkoztatás bővítését segíti egy új jogszabály 2005-ben.
A kedvezményt a munkaadó veheti igénybe a munkabér (legfeljebb 90 ezer forintos bruttó havi bér) társadalombiztosítási járulékának felére, s legfeljebb 9 hónapra. A társadalombiztosítási járulékon a nyugdíj-biztosítási és az egészségbiztosítási járulék összesen 29 százalékos mértékét kell érteni.

A munkáltató akkor élhet a lehetőséggel, ha pályakezdő fiatalt alkalmaz vagy ha a gyes, gyed, gyet vagy ápolási díjban részesülő az ellátás folyósításának megszűnése után áll munkába. A támogatást csak utólag, a kilenc hónap elteltével lehet igényelni. Addig a teljes tb-járulékot havonta, az általános szabályok szerint be kell fizetni. Fontos feltétel továbbá, hogy a munkavállalót a kilenc hónap letelte után még további három hónapig a cégnél kell foglalkoztatni.

Ha a kilenc hónapon belül szűnik meg a munkaviszony, akkor a munkaadó nem veheti igénybe a támogatást. Amennyiben az azt követő három hónap valamelyikében, akkor a megkapott támogatást vissza kell fizetni. Méghozzá az önadózás szabályai szerint, a következő hónap 20-ig.
Egy évig adható kedvezmény illeti meg a munkaadót akkor, ha ötven év feletti munkanélkülit vesz föl. Ez esetben pályázni lehet a bér után befizetett teljes társadalombiztosítási és munkaadói járulékra.

A munkanélküli alkalmazásakor fizetendő bérnek a jogszabály szerint nincs felső határértéke. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy aki pályázik, garantáltan nyer is. Lehet, hogy csak a járulékok felét ítélik meg neki, de az is lehet, hogy semmit.

Ki számít pályakezdőnek?

Az a huszonöt év alatti fiatal, akinek az lesz az első munkahelye, ahova most jelentkezik. Az ifjú jelölt lehet érettségizett vagy egyetemet, főiskolát végzett egyaránt.

A nyári szünetekben végzett munka nem számít ide.

Ötven év felett nyilvántartás is kell

Ötven év feletti dolgozó után akkor jár a kedvezmény, ha az illetőt a munkaügyi központ már legalább fél éve munkanélküliként nyilvántartásba vette. Nem elegendő tehát, ha valaki elvesztette a munkáját és otthon töltötte az időt.

A tapasztalatok szerint nehézkes az igénybevétel

Vadász György (65), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, a BKIK kezdeményezte munkahely-teremtési céllal e jogszabály megalkotását. A kormány terveiben 19-38 ezer új munkahely létrehozatala szerepel idén. A kamara célja az volt, hogy a vállalkozókat is bevonja a gazdasági programba. A gazdálkodók közül többen jelezték, hogy szeretnének élni a lehetőséggel, azonban ennek módja nehézkes.

Gyes: alanyi jogon járó gyermekgondozási segély

Gyed: társadalombiztosítási juttatás alapján járó gyermekgondozási díj. Ennek igénybevételéhez olyan munkaviszonyra van szükség, amelyet a megelőző két évben indítottak el.

Gyet: gyermeknevelési támogatás, amely három- vagy többgyerekes szülőknek jár. Ez a főállású anyaság intézménye.

Ápolási díj: közeli hozzátartozót ápol, ezért az önkormányzattól ápolási díjat kap. Közeli hozzátartozónak számít többek közt a férj, a feleség,

a gyermek.

a legnagyobb támogatás. Horváth K. József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!