Hírek

2005.01.27. 00:00

Súlyos büntetés későknek

Az elektronikus adatszolgáltatás bonyolult. Az alkalmazottaik fizetéseiről nyilatkozók egymástól, az adóhatóságtól, a vállalkozók szövetségétől, a teleházaktól kapnak segítséget.

Teszler Vendel

Azt semmiképp sem ajánlom – mondta az APEH ügyintézője a vonal másik végén. A kérdésünk úgy szólt: mi történik, ha január 31-ig nem tudjuk mágneslemezen vagy CD-n teljesíteni a kötelező kifizetői adatszolgáltatást. Száz-kétszázezer forintos büntetés vár azokra, akik késve vagy papír nyomtatványon juttatják el az adóhivatalhoz a kért információkat.
Az adatszolgáltatás minden kifizetőhelyre, a társas vállalkozásokra, pénzintézetekre, a tb-re és az alkalmazottakat foglalkoztató egyéni vállalkozókra egyaránt vonatkozik. Annak is nyilatkoznia kell, akinek nem volt alkalmazottja 2004-ben, de táppénzben részesült.
Az eljárás során az érintettek fizetéseiről, a tőlük levont adóról, az egészségbiztosítási és a nyugdíjalapjuk összegéről kell adatokkal szolgálni az adóhivatalnak. A K–30-as és a K–32 nyomtatvány az www.apeh.hu honlapról lehívható program segítségével tölthető ki, majd menthető floppira vagy CD-re. Az adathordozót két adatkísérőlap kíséretében kell bevinni az adóhivatalhoz.
A kisvállalkozók többségének nincs számítógépe, internetkapcsolata, adós programcsomagja. Az adatszolgáltatás határidejét március 31-ről január 31-re hozták előre. Az ellenőrző program hibátlan változata csak január 21-én készült el. Négy nappal a határidő lejárta előtt mindez már nem számít, csak a leadás.
Az adatszolgáltatás teljesítése bonyolult számítástechnikai műveleteket igényel. Segítséget az adóigazgatóságok ügyfélszolgálatától, a vállalkozók országos szövetségétől, vállalkozó vagy könyvelőtársunktól, a teleházak munkatársaitól kaphatunk. Az ország félezer településén mükődő számítógéppel, internettel felszerelt teleházak a hétvégén is nyitva lesznek.
A Teleház Közszolgáltatási Kht. operációs igazgatója, Dávid László  elmondta, hogy rendkívül sokan éltek a segítségükkel. A teleházak munkatársai pedig beletanultak az adatszolgáltatásba.

Legyünk óvatosak amikor CD-re, flopira mentünk

Az APEH 400–500 ezer adatszolgáltatótól közel 18 millió magánszemélyre vonatkozó adatot vár. Az adóhatóság számítógépes programjának használatakor a legtöbb problémát a flopira, CD-re mentés művelete okozza. További gond, hogy a visszaellenőrzés során nem derül fény a hibák helyére. A hibákat csak százalékban méri a program.

Drága rendszerek

Az adótanácsadók egyesülete igyekezett halasztást kiharcolni, ám hiába.

A kormányfő kabinetfőnöke, Veres János elutasította a kérésüket. – Még legalább öt évig nem tennénk kötelezővé az elektronikus adatszolgáltatást. Az operációs rendszerek ára indokolatlanul magas – mondta lapunknak Zara László, az adótanácsadók egyesületének elnöke.

a teleházaktól kapnak segítséget. Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!