Hírek

2005.01.31. 07:25

Semmi nem változott a környéken

Operaház - Helyén egykor zöldséges- és gyümölcsöskertek, földszintes viskók álltak.

Lázin M. A.

Bánk bánnal nyitottak. Az Operaház építésének ötletét báró Orczy Bódog, a Nemzeti Színház egykori igazgatója vetette föl 1872-ben. A tervet a városatyák örömmel fogadták, vita csak a helyszín körül alakult ki. Eredetileg ugyanis két telket szemeltek ki, míg végül hosszas eszmecsere után az egykori Hermina tér mellett döntöttek. Elhatározásukat vélhetően befolyásolta, hogy ezt érintette az akkortájt építeni kezdett Sugár út.

Tervezésére 1873-ban nemzetközi pályázatot írtak ki.
A szigorú bírálóbizottság hosszas latolgatás után végül Ybl Miklós művét fogadta el. Ám elképzeléseit neki is sokszor át kellett dolgoznia. A kivitelezés 1875. október 11-én kezdődött, és 1884 szeptemberében ért véget.

Az Operaház első előadásán, szeptember 27-én Erkel Ferenc Bánk bánja után Hunyadi László című operájának nyitánya került színre. Ezt Wagner Lohengrinjének első felvonása követte.

Némelyik szobor odalett a háború alatt. Az épület stílusa neoreneszánsz, de akadnak rajta barokk jegyek is. Ybl Miklós a kiválaszott elemeket könnyed kézzel olvasztotta egybe.

Az árkádos bejáróval szembeállva kétoldalt egy-egy ülő szobor néz vissza ránk. Erkel Ferenc és Liszt Ferenc képmását Stróbl Alajos metszette kőbe. A tetőteraszon a zeneművészet tizenhat nagy szerzőjének egész alakos portréja áll. Így láthatjuk többek mellett Monteverdit, Wagnert, Csajkovszkijt, Donizettit és Verdit is. Természetesen a négy múzsa, Terpszichore, Erato, Thalia és Melpomené is helyet kapott itt.

Ez utóbbi szobrokat Fessler Leó, Donáth Gyula és Brestyánszky Béla alkották. Az eredeti tizenhat zeneszerző portréja közül a háborúban több elpusztult. Azokat, illetve helyükbe másokat az 1982–84 között zajlott felújítás során állítottak. Alkotóik között többek mellett ott találjuk Pátzay Pált, Mikus Sándort, Antal Károlyt és Tar Istvánt is.

„Csodálatosan szép épület, örülök, hogy épségben megmaradt. Ám én még soha nem jártam benne. Valahogy nem vonz az opera. Inkább színházba szeretek járni.

Berecz Nikolett (20) tanuló[caption id="" align="alignleft" width="280"] Az Operaház kocsifelhajtója mögött, az emeleten oszlopokkal keretezett árkád nyílik
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="280"] Első pillantásra az idő nyomtalanul múlt el. Ám a szobrok közül több már nem eredeti.
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!