Hírek

2005.01.14. 08:44

Összetűzés szlovák papok és a sajtó között

Egyházellenes támadásokkal vádolja a szlovák sajtó egy részét 544 pap nyílt levele. Állításuk szerint egyes lapok újra és újra a papi nőtlenséget (cölibátust) lejárató valótlan történeteket publikálnak vagy kétségbe vonják az egyház képességét a kényes kérdések nyílt megvitatására.

BAMA

A tisztelendők által bírált újságcikkek a levél szerint azt sugallják, hogy a papi pályát gyakran olyan férfiak választják, akiknek szexuális problémáik vannak, és hogy a papok jelentős része titokban szexuális viszonyt tart fenn nőkkel vagy homoszexuális kapcsolatot férfiakkal.

Az egyháznak tett engedmény miatt eközben több szlovákiai sajtóorgánum bírálta a közszolgálati tévét, amely azt ígérte, hogy egy Krisztus életéről szóló, „kényes” dokumentumfilmet máskor vetít le. A Sme című liberális szlovák lap szerint a katolikus püspöki kar nyomást gyakorolt a közszolgálati médiára. Zuzana Vachová, a hetilap főszerkesztő-helyettese szerint nincs szó egyházellenességről, csupán egy egyedi esetről számoltak be, amelyből nem lehet általánosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!