Hírek

2005.01.21. 07:04

Összeomlás fenyegeti a dollárpiacot

Tavaly megtört a világméretű gazdasági növekedés, amely húsz esztendőn át tartott.

Gyulay Zoltán

Rövid ideig tartott az öröm – írja a Die Presse című osztrák lap –  a 2004. évi ötszázalékos növekedési ütem fölött. A brit Economistcsoport (EIU) kutatórészlege csökkentette előrejelzéseit. Az idei esztendőre 4,1, jövőre 4 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számolnak. Jóllehet a világgazdaság biztos lábakon áll, a jelzések nem mutatnak lassuló növekedésre. A következő években a termelés és a kereslet lépcsőzetes visszaesésére kell számítani.

A gyengélkedő dollár is kihat a világgazdaságra. Különösen az eurótérség szenved ennek hatásaitól, mivel az export a zónán kívülre drágábbá válik. Sőt: az EIU szakértői a dollárárfolyam összeomlásától tartanak, amely magával ránthatja az amerikai piacokat. Ha ez bekövetkezik, az amerikai kamatlábak is emelkedhetnek. A növekvő amerikai kamatok korlátozhatják a nemzetközi fizetőképességet, ami főként a fejlődő országok számára volna katasztrofális.

Az egyetlen gazdasági térség, amely erőteljes növekedés előtt áll, India, ahol 2009-re 7,1 százalékos fejlődést jósolnak.

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!