Hírek

2005.01.15. 00:00

Nyomozás az áfa miatt

A Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Balogh Gyula független képviselő jelentette föl Draskovics Tibor pénzügyminisztert százötven milliárd forintos sikkasztás miatt.

Stépán Balázs

Az ügyészség szerint nem lehet kizárni, hogy bűncselekmény történt, de nem a pénzügyminisztert gyanúsítják, sikkasztás nem történt. Az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Irodája azt vizsgálja, hogy az áfa visszatartása jogszerűtlen volt-e, s ha igen, ki élt vissza a hivatali hatalmával.

„Mindent elkövettem, hogy ne kelljen feljelentést tenni – állítja Balogh Gyula. Napirend előtti felszólalásokkal, interpellációval próbálkoztam. De nem maradt más eszköz. Az áfa visszafizetésének megtagadása miatt sokan váltak fizetésképtelenné, tudok olyan üzemről, amelyik kénytelen volt bezárni, és elbocsátani a munkásait.”

Az áfa-visszatérítés megtagadását Varga Mihály volt pénzügyminiszter, fideszes képviselő Draskovics „trükkjének” minősítette.
A pénzügyminiszter arra hivatkozik, hogy szükséges megvizsgálni minden adó-visszaigénylést. A fokozott ellenőrzés nem ütközik uniós szabályba.
A vizsgálatok szerint az ellenőrzött visszaigénylők tíz százalékának követelése jogtalan. A miniszter utasította az APEH elnökét, hogy minden visszaigénylést alaposan vizsgáljanak meg.

Beperelt politikusok

Várhegyi Attila, volt kulturális államtitkár. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó (154 millió forint) hűtlen kezelés. Egy év felfüggesztett szabadságvesztés és félmillió forint pénzbüntetés

Szabadi Béla, volt vidékfejlesztési és földművelésügyi államtitkár. Hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, nincs ítélet

Keller László, volt közpénzekért felelős államtitkár. Rágalmazás: egymillió forint pénzbírság

Székely Zoltán, volt kisgazda képviselő. Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés: hat év fogház, kilencmillió forint pénzbüntetés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!