Hírek

2005.01.19. 00:00

Nem kap érdemi feladatot a kinevezett kormánybiztos

Stépán Balázs

Gyurcsány Ferenc hallani sem akart arról, hogy Wekler Ferencet állami tisztségre kinevezze. Három hétig győzködték a szabad demokrata politikusok. Végül beadta a derekát a miniszterelnök: legyen Wekler kormánymegbízott. Atomügyi megbízott. Feladata, hogy tüntesse el az ország atomhulladékát valahová. Sokrétű, gyorsan mozgósítható tudás birtokában lehet a Parlament lemondásra kényszerült alelnöke. Neve korábban összefonódott az atomtemető elleni tiltakozással, most meg
a hulladék elhelyezés társadalmi elfogadottságán dolgozik.

A megállapodás szerint a politikus ellenszolgáltatás nélkül helyezte volna el a kiégett fűtőelemeket. Még körül sem nézett, hogy hol legyen a tároló, máris felhívta az atomhulladékot kezelő cég vezetőjét. Azt kérte, kapjon egy szolgálatkész titkárnőt, meg egy szolgálatára rendelt autót. Ha nem megy, megoldja maga is: bérel gépkocsit, keres titkárnőt, csak a cég fizesse a költségeket.

Politikai és nem szakmai feladat elfogadtatni a környékbeliekkel a szemétdombot – így érvel az SZDSZ elnöke Wekler kinevezése mellett. Valójában a kormánybiztos dolga lesz „lenyomni
a békát” az atomlobbi ellen küzdő zöldek és a helyiek torkán.
De még ez sem igaz. Bátaapáti lakossága már régen elfogadta, hogy nukleáris szeméttelep épül a falu mellett, a kutatások is megállapították, hogy elfogadható a hely, biztonságos.
Mi lesz akkor Wekler dolga, ha nincs kit meggyőznie a beruházásról?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!