Hírek

2005.01.12. 06:49

Nem emelhet le bármit az APEH a folyószámláról

(bk)

Az adótartozások miatt az APEH nem foglalhatná le a családi pótlékot, a gyermektartási díjat vagy a rokkantsági támogatást a lakossági folyószámlákról – állítja Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese. Az adóhatóság azonban azt mondja, ők nem tudhatják, honnan származik a folyószámlákon talált pénz.
Az APEH tavaly 30–40 ezer egyéni vállalkozónál rendelt el azonnali beszedési megbízást.
Az adótartozást ilyenkor levonják a vállalkozó számlájáról, s ha ott nem találtak pénzt, akkor az adós lakossági folyószámlájáról. Még akkor is, ha történetesen a számlát a férj és a feleség közösen használja.
Az adóhivatal szerint a közös számlák tulajdonosainak a felelősséget is együtt kell vállalniuk. Többek közt ezt vitatja az om-budsmanhelyettes. Takács Albert azért is bírálja az adóhatóságot, mert olyan, a mindennapi megélhetéshez szükséges pénzeket is lefoglalnak, amikhez szerinte nem nyúlhatnának.
Az egyik panaszos éppen azt kifogásolta, hogy a gyermektartási díj címén kapott pénzt végrehajtás alá vonták, így megélhetésük veszélybe került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!