Hírek

2005.01.12. 06:55

Mészöly vihart kavar

A honi edzői kar elitje tanácskozott három napon keresztül Tatán. A téma természetesen a szakma volt, de nem a módszerbeli viták, hanem egy elejtett mondat okozott vihart a futball berkeiben.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Lothar Matthäus (képünkön) szövetségi kapitányi alkalmazását volt elődje, Mészöly Kálmán kérdőjelezte meg
[/caption]A tatai szakmai tanácskozáson a volt szövetségi kapitány Mészöly Kálmán – jelenleg a Magyar Labdarúgó Liga szakmai igazgatója – a közelmúlt ismert edzőiről és módszereikről tartott előadást.

Itt hangzott el egy mondat, amelynek lényege, hogy az edzői kar miért tűri el hogy külföldi szakember irányítsa a válogatottat. Szerinte a szövetségi kapitányt a hazai edzők közül kellene választani. Erre a kijelentésre többen felkapták a fejüket, voltak, akik nem értettek vele egyet, de akadtak néhányan, akik tapsoltak is.

Mészöly Kálmán véleményét változatlanul fenntartja, ebben nincs semmi rendkívüli, ő úgy ítéli meg, hogy a futballválogatott magyar szakemberrel is eredményes lehet. Azok az edzők, akik nem értettek egyet a volt szövetségi kapitánnyal, nem ezt vitatják.

Az ellenvélemények abból erednek, hogy most nem ez a legfontosabb kérdés. Ha a sportág vezetése egy esztendővel ezelőtt úgy döntött, hogy külföldről szerződtet szövetségi kapitányt, akkor őt a hazai edzői karnak segítenie kell a magyar futball sikerének érdekében.

„2003 őszén a szövetség kikérte a szakma véleményét az új szövetségi kapitány személyét illetően – mondta a Reggelnek dr. Mezey György, az edzőképzés első számú irányítója, egykori szövetségi kapitány.

– Mi akkor Egervári Sándort javasoltuk, de tudomásul vettük, hogy az MLSZ Lothar Matthäus mellett tette le a voksát. Ma már természetes, hogy forognak az edzők, ez világjelenség, ettől mi sem zárkózhatunk el. A mi szakembereink is kapnak feladatot külföldön, nálunk is dolgozhatnak más nemzetbeliek. Szerintem a magyar edzők többségének nincs ez ellen kifogása.”

Négy német kapitány

Európában az 52 UEFA-tag-ország közül tizenkettőt dirigál légiós. Listavezetők a németek, a Nationalelfet irányító Jürgen Klinsmann mellett Heese a máltai, Rehhagel a görög, Matthäus pedig a magyar nemzeti tizenegy élén áll.

MLSZ–liga harc?

Az utóbbi napok eseményeiből arra következtethetünk, hogy hatalmi harc folyik az MLSZ és a Magyar Labdarúgó Liga között. Ennek első jele a szóbe-széd szerint Bozóky Imre helyére pályázó Szieben doktor szereplése a „szaknévsoros” ügyben, s a második Mészöly Kálmán mostani megszólalása.

Régen tőlünk mentek

A magyar labdarúgás dicsőségesebb korszakaiban számos magyar edző dolgozott külföldi válogatott élén. Eddig összesen 46 országban dolgozott magyar kapitány. Olyan tekintélyes válogatottaknak is volt már magyar szövetségi kapitánya, mint az olasz (Czeizel Lajos)!

Lázár Lajos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!