Hírek

2005.01.11. 00:00

Mennyibe kerülnek a honatyák?

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is emelkedett a parlamenti képviselők fizetése, akik így januártól hat százalékkal többet tehetnek zsebre.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="265"] A megemelt illetményhez egyéb juttatások is járnak, többek között hordozható számítógép
[/caption]A köztisztviselői illetményalap hatszázalékos növelésének eredményeként hasonló összeggel emelkedett idén az országgyűlési képviselők alapdíja is, ami jelenleg 210 ezer forintot tesz ki. Természetesen ennél jóval többet tehetnek zsebre a honatyák, hiszen alapjárulékukhoz a képviselőcsoportban betöltött tisztség, bizottsági tagság, adómentes költségtérítés címén további összegeket lehet számolni.

Egy átlagos budapesti képviselő, aki legalább két bizottság tagja, költségtérítéssel együtt összesen több mint 500 ezer forintot kaphat. Hasonló feltételekkel, de a vidéken élő honatya jóval többet vihet haza, öszszes illetménye alapján havi fizetése elérheti a 700 ezer forintot. Akinek ennél kevesebb funkciója van, az átlagban így is megkeresheti a 400 ezret.

Herényi Károlynak, az MDF frakcióvezetőjének havi fizetése az idén megközelíti a 800 ezer forintot. Őt követi a rangsorban Eörsi Mátyás. Az SZDSZ-es honatya több mint hétszázezer forintot vághat zsebre. Kiemelt díjazottnak tekinthető Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető helyettese is, aki egyéb bizottsági tagságainak tiszteletdíjával együtt szintén mintegy 700 ezer forintos fizetést könyvelhet el egy hónapban.

Jelentős vagyongyarapodásnak örvendhetnek azok a miniszterek és államtitkárok, akik egyben parlamenti képviselők is. Ilyenkor a milliós fizetés mellé még képviselői illetményalapjuk felére jogosultak.
Európa országait nézve (lásd táblázat) mégis azt tapasztalhatjuk, hogy utolsó helyen állunk  a képviselők alapdíját kimutató listán. Amíg Olaszországban  közel hárommillió forintnak megfelelő euróval lehet gazdagabb a képviselő, addig magyar kollégájának ennek alig tizedrésze jut.

Kovács László a legtöbbet kereső politikus

Az Európai Unió magyar biztosa, Kovács László vezeti a legjobban fizetett hazai politikusok toplistáját. Ő minden hónapban több mint 4,5 millió forintot vehet fel. Ezen kívül egy évben összesen körülbelül 2,5 milliót számolhat el egyéb költségekre. Kovács kinevezése előtt az MSZP elnökeként és a külügyi tárca vezetőjeként nagyjából egymillió forintot keresett havonta. Az uniós parlament 24 magyar képviselője fejenként több mint 1,2 millió forintot tehet zsebre. A tiszteletdíjhoz költségtérítést is jár az „uniós atyáknak”.

Emelkedett a közjogi méltóságok jövedelme is

A köztisztviselői alapbér növekedésével párhuzamosan emelkedett a közjogi méltóságok javadalmazása is. Így a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a kormányfő, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a legfőbb ügyész havi fizetése személyenként bruttó 1 364 000 forint. A legmagasabb beosztású vezetők további összegeket kapnak hivataluk fenntartására, gépkocsihasználatra, testőr biztosítására, egyébre. A miniszteri fizetés idén 1 170 000 forintra emelkedett. A politikai államtitkárok havi járandósága ebben az esztendőben meghaladja a 900 000 forintot.

Képviselői fizetések az EU-tagállamokban*

Ország / kereset

Olaszország 11 000

Ausztria 8 800

Nagy-Britannia 7 200

Németország 7 000

Hollandia 6 500

Írország 6 000

Belgium 5 700

Görögország 5 600

Dánia 5 600

Luxemburg 5 300

Franciaország 5 200

Svédország 4 800

Finnország 4 500

Szlovénia 4 100

Portugália 4 000

Spanyolország 4 000

Lengyelország 2 100

Észtország 1 500

Csehország 1 300

Szlovákia 1 300

Litvánia 1 200

Málta 1 200

Lettország 1 000

Magyarország 810

* Kerekített adatok, euróban számolva.

Az összehasonlításnál figyelembe kell venni, hogy az egyes országokban eltérőek az általános jövedelmi viszonyok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!