Hírek

2005.01.26. 00:00

Megújul a János-hegyi kilátó

A torony felső része a közelmúltban csaknem öszszeroskadt a túlméretezett vörös csillag súlya alatt. Most korszerű módszerekkel megerősítik.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="122"] Erős állványok védik a kedvenc kirádulóhelyet az összeroskadástól
[/caption]Külső burkolatát letisztítják, belül teljesen felújítják a Schulek Frigyes és Kluzinger Pál tervei alapján 1910-ben elkészült, 23,5 méter magas épületet. A kilátó nemcsak kedvelt kirándulóhely, hanem csaknem száz éve a budai hegyek meghatározó látványa.

A vörös csillag nyomása alatt szétcsúszott felső szinti köveket bontás nélkül, korszerű pántolással húzzák és rögzítik egymáshoz. Az alsóbb szinteken a vízelvezetést kell megoldani. Az építési munkák elvégzését a Reticolo Kft. nyerte el közbeszerzési pályázaton. A kilátó és környezetének felújítása nyolcvanötmillió forintba kerül majd.

Energiatakarékos lámpákkal újul meg a díszkivilágítás. A toronyhoz két oldalról lépcsőn lehet majd feljutni. 2001-ben a XII. kerületi önkormányzat vette át a műemléki épület gondozását. Mint Mitnyan György hegyvidéki polgármester elmondta, a kilátó a felújítása után is ingyenesen lesz látogatható. A fenntartási költségeket a tervek szerint a torony tövében nyíló kávézóterasz és a közelben álló antennatartó oszlop bérleti bevételeiből fedezik. A János-hegy növényzetéért felelős Pilisi Parkerdő Rt. az építési munkálatok alatt gondoskodik a természetes környezet megújulásáról. A tervek szerint szeptembertől már a megújult János-hegyi Erzsébet-kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók Budapest látványában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!