Hírek

2005.01.26. 00:00

Megküzdenek a városvezetők a pénzért

Elképzelhető, hogy nem maradnak el az idei útfelújítások. A fővárosi önkormányzat a kormányhoz fordult, hogy ne maradjon ki Budapest a támogatásból.

Vajta Zoltán – Izing Antal

A fővárosi önkormányzat egyeztetést kezdett a kormánnyal az útfelújítási pénzekről. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis Budapest csak töredékét kaphatná meg az ígért állami támogatásnak. A tervezett negyvennyolc helyett csak hat út felújításához járulna hozzá az állam. Ez dugába dönthetné az idei programot. Annál is inkább, mert téves adatokkal számolta a minisztérium az útfelújítási pénzeket. A visszásságot a városháza egyik hivatalnoka vette észre, és jelezte a városüzemeltetési bizottságnak.

Vajda Pál (56) főpolgármester-helyettes szerint nem fognak elúszni a tervezett útépítések. A hibát hamarosan ki fogják javítani. Erre buzdít a szabad demokraták budapesti elnöke, Lakos Imre is. A politikus szerint nem kell politikai szándékot keresni a dolgok mögött.

Kerestük Molnár Gyula (44) budapesti kormánybiztost, hogy vajon miként kerülhette el a figyelmét ez a baki. Ám ő nem akart nyilatkozni. Az ellenzék szerint a fiaskó Demszky Gábor (53) főpolgármester komolytalanságát jelzi.

A főpolgármester az egyik héten százmilliárdos fejlesztésekről beszél, később ötszázmilliárdokkal dobálózik – mondta a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Kupper András (41) szerint nem a beharangozott útépítés politikai reklámját, hanem a törvényi hátterét kellett volna előkészíteni. Kupper szerint akkor lennének jó budapesti utak, ha a főpolgármester nem a nyaralójával foglalkozna.

Mindenhol bontanak

Még az idén felújítják többek között a Hegyalja, Hidegkúti, Árpád Fejedelem, Szentendrei, Bajcsy-Zsilinszky utat. A tervek között szerepel a Király, Baross, Nagymező, Mária, Városmajor utca, a Balaton, Budafoki és a Fehér út. A Nagy Lajos király útjának átépítését sem halogatják tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!