Hírek

2005.01.28. 00:00

Megemlékezés Auschwitzban

Állam- és kormányfők – köztük Mádl Ferenc köztársasági elnök – vettek részt tegnap Krakkóban és Oswiecimben az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

BAMA

1940–1945 között körülbelül 1,3 millió embert hurcoltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából. Az elpusztult emberek száma meghaladta az egymilliót. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, köztük 350-400 ezer magyar zsidó.

A  megemlékezésen beszédet mondott többek között Kwas-niewski lengyel, Putyin orosz és Kacav izraeli államfő. Az egykori foglyok nevében Simone Veil korábbi francia miniszter, Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter, valamint Romani Rose németországi roma vezető beszélt. II. János Pál pápa üzenetét Jean-Marie Lustiger párizsi bíboros érsek olvasta fel, akinek édesanyja a deportálás közben halt meg.

A megemlékezés résztvevői, köztük Mádl Ferenc mécseseket helyeztek el az emléktáblák alatt. Az ünnepség végét a zsidó pásztorkürt, a sófár hangja jelezte.

Deportálások

A Horthy-vezetés azután állította le a zsidók tömeges deportálását, hogy a brit titkosszolgálatok megtorlásokat javasoltak magyar vezetők és hatóságok ellen. Nem sokkal később támadás érte Budapestet. A bombázás pánikot keltett. Horthy 1944. július 4-én magához kérette Edmund Veesenmayert, és követelte a deportálások beszüntetését. Mivel nem volt elégséges katonai ereje ahhoz, hogy kikényszerítse a deportálások folytatását, a német követ elrendelte azok leállítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!