Hírek

2005.01.06. 00:00

Még mindig kérdéses a kormányfő hatásköre

Petrétei József igazságügy-miniszter ígérete óta több mint két hónap is eltelt, döntés azóta sem született a kormányfő jogköréről.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="303"] A kormány nemrég jelentősen megnövelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jogkörét
[/caption]Két hónap sem volt elég Petrétei József igazságügy-miniszternek arra, hogy szakmai döntést hozzon abban a kérdésben, összeegyeztethető-e az alkotmánnyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatáskörének megnövelése. Még október végén több szakértő is úgy fogalmazott: nem állja meg az alkotmányosság próbáját az a kormányhatározat, amely jogszabálynak minősülő rendeletalkotási jogkört ad a miniszterelnöknek.

A módosítás lényege, hogy kivételesen indokolt esetben Gyurcsány egy személyben kormányrendeletet is kiadhat, amikor nem ülésezik a kabinet. A változások miatt Répássy Róbert fideszes képviselő a parlamentben kérdést intézett Petrétei Józsefhez. A civilben éppen alkotmányjogász tárcavezető elismerte, kétségtelen, a kormányhatározat megfogalmazása nem szerencsés.

– Azért, hogy alkotmányos aggályok fel se merüljenek, megvizsgálják és a vitatott pontokon egyértelműsítik a határozatot – tette hozzá. Petrétei azt is elmondta: a Gyurcsány-kormány el fog kerülni minden olyan eshetőséget, hogy alkotmánysértést kövessen el. Az ígért vizsgálat azonban még mindig várat magára. Kérdésünkre ugyanis, hogy hol tart a vitatott kormányhatározat elemzése, a tárca úgy tájékoztatott: szakértők dolgoznak ugyan a kérdésben, de még nem készült el a az ígért szakvélemény.

A jogállamtól idegen megoldás a kormány határozata

Kolláth György alkotmányjogász szerint a jogállamtól teljesen idegen, hogy egy kormányhatározat kormányrendelet kiadására ad jogot a miniszterelnöknek. Mint fogalmazott: az alkotmány kormányrendelet aláírására és nem megalkotására hatalmazza fel a miniszterelnököt. Hasonlóan fogalmazott Cservák Csaba alkotmányjogász is. Hozzátette: a módosítással bújtatott irányítási jogot kapott a kormányfő, így ő válhat a jogszabály igazi megalkotójává, ami ellentétes az alkotmányossági elvekkel. Szerinte az is aggályos, hogy egy irányítási eszközzel adtak felhatalmazást jogszabály megalkotására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!