Hírek

2005.01.10. 05:17

Matolcsi József túlélte a szúrást

Hamarosan elhagyhatja a kórházat Matolcsi József, akit péntek éjjel hasba szúrtak egy ecseri diszkó előtt. A profi ökölvívó tagadja, hogy biztonsági őrként dolgozott volna a szórakozóhelyen.

Riskó Márton

A Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) kisközépsúlyú interkontinentális bajnoki címét birtokló bokszolónak két férfival gyűlt meg a baja. Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a mentősöktől kapott információ alapján úgy nyilatkozott, hogy Matolcsi kidobóként dolgozott a diszkóban, s a munkáját végezte, amikor a rendbontókat kitessékelte az utcára. Ezzel szemben a sportoló azt mondta, hogy egyszerű látogatóként egy barátját védte meg az ecseri mulatóhelyen. Eljárási szempontból nincs jelentősége, hogy a sértett miért tartózkodott a diszkóban. Miután Matolcsi és társai kivezették a szórakozóhelyről a két férfit, a vita az utcán folytatódott. Ekkor késsel hasba szúrták az ökölvívót, s a tettesek elmenekültek a helyszínről. Hamarosan elfogták a két gyanúsítottat, akik mindent tagadtak. A szemtanúk azonban felismerték őket, ezért a rendőrség súlyos testi sértés miatt indítványozta előzetes letartóztatásukat.
A hírek szerint Matolcsi már jobban van, s körülbelül tíz nap múlva elhagyhatja a kórházat. Az azonban biztos, hogy a Polish Promotionben szereplő bunyós nem tudja megvédeni IBF-övét, hiszen legközelebb két-három hónap múlva léphet csak szorítóba.

A Hajdúsági Zúzógép átaludta a vasárnapot

A félelmetes kiütéseiről ismert Matolcsi Józsefet szombat hajnalban a baleseti ambulanciára szállították, azóta ott fekszik. Állapota már sokat javult, ám a fájdalamcsillapítók hatására még tegnap is szinte egész nap aludt. Éppen ezért a debreceni származású sportolóhoz közelállók jobbnak látták, ha a sajtó képviselőit még vasárnap sem engedik a beteg közelébe. A Matolcsi mérkőzéseit közvetítő kereskedelmi televíziós csatornával kivételt tettek.

Az orvosoknak megtiltották, hogy nyilatkozzanak. A Hajdúsági Zúzógépnek becézett ökölvívó ágyánál folyamatosan váltják egymást a barátok, s amennyire ideje engedi, Matolcsi felesége is a kórházban tartózkodik. Veres László edző nap mint nap látogatja tanítványát.

Merényletek sportolók ellen itthon és külföldön: a támadók a gyilkosságtól sem riadnak vissza

A sportolók ellen elkövetett bűncselekmények legismertebb hazai áldozata Simon Tibor labdarúgó, akit 2002-ben egy budai szórakozóhely előtt agyonvertek. Alvics Gyula volt ökölvívó egy kamionparkolóban biztonsági őrként dolgozott, ahol török támadója karon szúrta, s könnyebb sérülést szenvedett. Az ugyancsak bokszolóként ismert Hart Péter Pécsett összeszólalkozott merénylőjével, aki késsel könnyebb sérüléseket okozott neki.

Külföldön több ismert sportolót is megkéseltek.

1993. április: Steffi Graf elmebeteg rajongója kést vágott Szeles Mónika hátába a hamburgi tornán. A magyar származású teniszklasszis nem szenvedett súlyos testi sérüléseket, ám lelkileg nagyon összetört.

1996. szeptember: egy férfi ki akarta rabolni Moszkvában Alekszandr Popovot. Az olimpiai bajnok úszó ellenkezett, mire a támadó kést mártott belé. Popovnak az ütőerét és a tüdejét veszélyeztette a szúrás.

2005. január: az új év első óráiban egy ittas társaság egyik tagja az utcán leszúrta Dmitrij Nyeljubint. Az olimpiai bajnok orosz pályakerékpáros néhány órával a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!