Hírek

2005.01.13. 00:00

Légihíd köti össze Európát és Ázsiát

Összefogott a világ: már a nyolcmilliárd dollárt (körülbelöl ezerötszázmilliárd forintot) közelíti a délkelet-ázsiai szökőár károsultjainak megsegítésére összegyűlt összeg.

Gyulay Zoltán

Németországból naponta indulnak repülőgépek a segélyszállítmányokkal. Címzettjeik azok a szerencsétlenül járt emberek, akiknek mindenét elsodorta az ár. A német vöröskereszt Oroszországból bérelt gépek gyomrában szállítja az anyagi javakra váltott adományokat. Az Il–76-os szállítórepülő január 1-jén délelőtt, negyven perccel tíz óra után gördült először a köln–bonni repülőtér kifutópályájára. Azóta öt ízben tette meg az utat a délkelet-ázsiai légihídon, számítások szerint mintegy harmincötmillió euró (körülbelül nyolc és fél milliárd forint) értékű létfontosságú áruval.
Így jutott el a szerencsétlenség helyszínére egy teljes egészségügyi állomás.
– A segélyutak komoly kihívást jelentenek a szervezésben – mondja Fredrik Barkenhammar a német vöröskereszttől. – Ahol ugyanis a legnagyobb a nélkülözés, ott a kerozin is hiánycikk, ezért a célállomások nem érhetők el közvetlenül, leszállás nélkül. A bérelt Il–76-os egyszeri közbenső tankolással juttatta el az egészségügyi állomást az indonéziai Batam szigetére. Onnan kisebb repülők vitték el a szállítmányt ingajáratban Banda Acehba. A hadművelet szervezési része félmillió eurót emésztett fel.

Felcserek a levegőben

A német légierő két kórházrepülője ingázik, gépenként két-két személyzettel Németország és Délkelet-Ázsia között. Szakemberek szerint az Airbus A310 MRT a világ legjobban felszerelt ilyen szállítóeszköze. A gép felszereltsége megfelel egy huszonkét személyes kisebb kórháznak, három további intenzív- és két őrzőággyal. A fedélzeten a vizsgálatokat ultrahang- és röntgenberendezések teszik teljessé. Műtője sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!