Hírek

2005.01.03. 06:30

Lázadó tini a színpadon

A fiatal színésznő nagyon szereti a Nemzeti Színház Sárga Liliom című előadásán játszott szerepét. Rád Mari, a lázadó tizenéves Melinda rögtönzéseiből kelt új életre.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az Állítsátok meg Terézanyut! barátnői: Major Melinda, Hámori Gabriella, Ónodi Eszter és Schell Judit
[/caption]– Izgalmas volt ez a szerep – mondja Major Melinda színésznő. – Mohácsi János Bíró Lajos Sárga liliomában engedi a színészeket rögtönözni. Magunk írhatjuk meg a szerepet. Mindenki azt, amit a maga figurájáról gondol.

Rád Mari eredetileg pármondatos szerep volt, de Melinda előadásában lázadó tizenéves lett belőle. Apjának is ellentmond azért, hogy a szabadszájú katonákkal lehessen. Ők nagylányként bánnak vele. A tini olyan szeretne lenni, mint a főherceg szeretője, a díva.  Ismerős ez a lázadás a saját tinédzserkorából? – faggatom. – Dehogyis – neveti el magát. – Édesapámtól hatalmas pofont kaptam volna, ha megpróbálom. De eszembe sem jutott. Engedelmes lány voltam. Együtt ingáztunk Téglásról, ahol laktunk, Debrecenbe, Gubás Gabival.

Gabival már általános iskolába is együtt jártak, de csak a drámatagozatos gimnáziumban barátkoztak össze. Hamarosan Botos Éva is csatlakozott hozzájuk, aki ma az Új Színház színésznője. Melinda csak elkísérte a felvételire őket, esze ágában sem volt színi pályára lépni. Csakhogy a tanárok Melindát is behívták. – Ott ültem a folyosón – meséli –, egyszer csak velem is beszélgetni kezdtek. Hiába mondtam, hogy nem felvételizni jöttem. „Miért nem próbálja meg, ha már itt van? Ön is drámatagozatra járt, nem?” – kérdezték. Másodszorra is elbeszélgettek velem, és bejutottam a harmadik fordulóra. Egy hét közös alkotás. Bennem nem volt görcs, nem volt tétje a dolognak.

Fölvették. Azután két év kínlódás következett, amikor le kellett küzdenie a gátlásait. Bevallja, néha még ma is feltör benne a félelem, ha meglátja a közönséget. Igaz,  már egyre ritkábban.

Viki a Terézanyuban

„Nagyon tetszett Rácz Zsuzsa könyve, és örültem, hogy elmehettem a válogatásra. Annak még jobban, hogy megkaptam Pirkó Viki szerepét. Kéki Kata (Hámori Gabi) barátnője a regény és a film végén is terhes lesz. Ő nem igazi szingli. A forgatás is tetszett, családias hangulatban zajlott. Nekem még nincs gyerekem, mint a filmbéli Vikinek, de szeretnénk. Most költöztünk egy családi házba a párommmal, Pest mellé. Mind a ketten élvezzük a vidéki életformát.”

Major Melinda

Debrecen, 1974. április 20.

1996: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1998: Miskolci Nemzeti Színház

1998: Bolygó Kultusz Motel

1999: szabadfoglalkozású

2002: Nemzeti Színház tagja

Jelenlegi szerepei: a Nemzeti Színházban: Gizella, Somlayék gyermeke (Csiky Gergely: Buborékok), Rád Mari (Bíró Lajos: Sárga liliom), Oterpe (Heinrich von Kleist: Pentheszileia)

Filmek: A mi szerelmünk (1999), A hídember (2001), Állítsátok meg Terézanyut! (2004)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!