Hírek

2005.01.31. 00:00

Külön gyűjtik a hulladékot

Egyre több hegyvidéki polgár helyezi szétválogatott szemetét a Böszörményi úti irodaház előtt elhelyezett ládákba. Fontos számunkra a tudat, hogy újra hasznosul a hulladék.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Nagy Mihály (54), a Faber Kft. dolgozója tömöríti a műanyag palackokat
[/caption]Az önkormányzat 1998 áprilisában ajánlotta fel a társasházaknak, hogy elszállítják tőlük a papírhulladékot – mondta Mitnyan György (36), Hegyvidék polgármestere. Azóta a saját erős, elkülönített hulladékgyűjtés folyamatosan fejlődik a kerületben. Három nagy csoportja az alumínium, a műanyag és a papír. Bevonták az iskolákat és óvodákat is.

[caption id="" align="alignright" width="233"] Sisa Gergely (20) hulladékot dob a Böszörményi úti rácsos ládába
[/caption]– Nem reméltük, hogy a lakosság ilyen kedvezően fogadja a kezdeményezést. Szájról szájra terjedt a hír. Egyre többen hozzák szétválogatva szemetüket. Gyorsan telnek a tavaly tavasz óta kitett rácsos ládák. Hét végén nagyobbak kellenek, hogy győz-zék fogadni a szemetet – mondta Terék Attila (55), a Faber Kft. igazgatója. A kerületi tulajdonú cég kezeli a szelektív hulladékot. Napi mintegy 2-3 köbméter papír, 1-2 köbméter műanyag és egy köbméter fém gyűlik az irodaháznál.

Az iskolák további napi tíz köbméternyi palackot gyűjtenek – fűzte hozzá. – Nem nyereséges, de hasznos vállalkozás. Szívesen csinálom, mert látom, hogy van értelme – jelentette ki az igazgató. A hulladékot svéd présgéppel 3 tonna erővel tömörítik kockákba. Munkájukat segítjük, ha rácsavart kupak nélkül dobjuk be az italospalackot.

Hétköznapi gyakorlat

Kedvező irányú szemléletváltás ösztönzi a Hegyvidék lakóit arra, hogy hulladékukat a kuka helyett szétválogatva az önkormányzati gyűjtőhelyre vigyék. Hétköznapi gyakorlattá válik, amit korábban csak nyugati utazások alkalmával láthattunk, igaz, ott már sok évtizeddel ezelőtt. A kerület szervezésében heti 10-20 mázsa papír, 6 mázsányi műanyag és némileg kevesebb fém italosdoboz gyűlik össze újrafeldolgozás céljára a polgárok tudatos viselkedésének köszönhetően. A kerületben további gyűjtőhelyek kialakítását tervezik. A hegyvidéki önkormányzat cégének havonta közel százezer forint bevételt jelent a vállalkozás.

Kováts Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!