Hírek

2005.01.18. 08:30

Kinyit Karinthy kávéháza

Eldobott kesztyű, üres bevásárlókocsi a kirakatban, galambok az eresz alatt. Egy távozó üzlet romjai a Bartók Béla úton. Csaknem ötven év kihagyás után visszaköltözik ide a kultúra.

Tóth Tímea

A felgyorsult ritmusú fővárosban most ismét a múltat hívják segítségül a kultúra feltámasztásához. Újból megnyitják a Hadikot, korszerű-régimódi formában.
– Az újbudai önkormányzat másfél éves tárgyalás után 280 millió forintért megvásárolta a legutóbb cipőboltként működő épületet a Bartók Béla út és a Bercsényi utca sarkán – mondja Molnár Gyula kerületi polgármester. – Olyan üzemeltetőt keresünk, aki a kávézó mellett berendez egy kiállítótermet, és állandó helyet biztosít az előadóművészeknek.
Ugyanazt az alkotóteret szeretnék megteremteni a kortárs irodalmároknak, amit a Hadik Karinthynak, Kosztolányinak, Tóth Árpádnak, Móricz Zsigmondnak és a többieknek jelentett. Zsibongással, koffeinnel, gomolygó füsttel és sziporkákkal. Karinthy Márton szerint ehhez még idő kell. – Polgárságnak kell születnie ahhoz, hogy hasonló társadalmi élet kialkulhasson ott – mondja az író unokája. Mielőbb meg kell újra nyitni, hogy megkezdődhessen a visszaszámlálás.
Az önkormányzat külsőségekben is ragaszkodik a hagyományokhoz. Az alagsorban éttermet nyitnak. A földszinti kávéház- kiállítóteremhez terasz kapcsolódik, ez is a régi idők mintájára.

Legendák szólnak az egykori Hadik világáról

A Hadik Kávéházat Kaiser Adolf nyitotta 1911-ben. Ismertségét Karinthy Frigyesnek és baráti körének köszönhette. A kávéház volt az író dolgozó- és fogadószobája. Az asztaltársaság királynője Böhm Aranka volt. Karinthy második feleségét a legszebb fővárosi hölgyek egyikeként őrzik a legendák. A Hadikban zajlott szerelmi történeteket örökítette meg Devecseri Gábor a Lágymányosi istenek című művében.

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!