Hírek

2005.01.05. 00:00

Inog az ENSZ-főtitkár széke

Januárban eldől, megalapozottak-e a főtitkár elleni vádak. Amerikai politikusok is kísérletet tesznek az ENSZ bénultságának megszüntetésére.

Csák Elemér

Miközben az ENSZ nélkül és ellenében indított iraki háború teljesen leértékelte a világszervezetet, a legutóbbi események ismét szerepet kínálnak neki a válsághelyzetek megoldásában. A dél-kelet-ázsiai szökőár minden eddiginél nagyobb próba elé állítja a testület szervező képességeit. Feladatai vannak a január 30-i iraki választások előkészítésében és lebonyolításában is – nem beszélve az olyan „hagyományos” célokról, mint a környezetvédelem, a kábítószer-kereskedelem felszámolása, az éhínség enyhítése. Az ENSZ azonban a meghirdetett reformok ellenére is bénult állapotban van. Ennek egyik fő oka, hogy befolyásos amerikai körök szeretnének megszabadulni Kofi Annantól. A főtitkárt a Bush-kormányzat és a kongresszus több tagja azzal vádolja: azon ügyködött, hogy megakadályozza George Bush újraválasztását.

A formális kifogás Annan ellen az, hogy személy szerint is felelős az „olajat élelmiszerért” segélyprogram során elkövetett anyagi visszaélésekért, illetve védi megtévedt munkatársait. Tény, hogy Szaddám idején – míg tehette – dollármilliárdokat sikkasztott el. S hogy mintegy 270 személy és szervezet kapott a diktátortól jól értékesíthető „olajutalványokat”. Az is tény, hogy a főtitkár fia kapcsolatban állt a segélyprogramot ellenőrző svéd céggel. Ezek azonban még nem bizonyítékok. Az ügyet vizsgáló bizottság januárban tesz jelentést. Addig azonban – hívja fel a figyelmet a The Economist – Annant megilleti az ártatlanság vélelme. Még akkor is, ha a bizottság tagjai nem nagyon szeretik az ENSZ-t. Hírek szerint a vilászervezetért aggódó amerikai politikusok most arra ösztönzik Annant: hozza rendbe viszonyát Washingtonnal. Az amerikai kormányzat a maga részéről azt állítja: nem tört meg a bizalma a főtitkár iránt.

Az új személyzeti főnök megőrizte korábbi munkáját

Az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója lett a világszervezet új személyzeti vezetője. Az 51 éves Mark Malloch Brown, eddigi posztját is megőrzi. Feladata az, hogy utána járjon az állítólagos visszaélési ügyeknek, s tisztázza, menynyire megalapozottak a korrupciós vádak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!