Hírek

2005.01.21. 07:03

Ingyenmunkával az állásért

Egy-két éves szakmai tapasztalat nélkül a pályakezdő diplomásoknak alig marad esélyük arra, hogy megfelelő álláshoz jussanak.

Teszler Vendel

A gazdasági végzettségű munkavállalók elhelyezkedési esélyeit az összetett tudás, a profi nyelvismeret és a felsőfokú menedzserdiploma (MBA) javítja. A munkaadók csak a többéves szakmai tudást értékelik. A hazai gazdasági diplomások nemritkán végzettségüknél alacsonyabb pozíciókba kényszerülnek. Könyvelői, ügyfélszolgálati, értékesítési, ügyintézői, asszisztensi feladatokat vállalnak. Sőt az oklevélszerzés előtt jó néhányan akár ingyen is dolgoznak, tapasztalatszerzés céljából.
Legújabb felmérésünk szerint a friss diplomások 70 százaléka rendelkezik előzetes munkatapasztalattal vagy szakmai gyakorlattal – mondta lapunknak Andrási Mónika, a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának igazgatója. Hozzátette: legutóbbi állásbörzéjükön hatszázan válaszoltak kérdéseikre. Jó hír, hogy 22 százalékuk külföldi gyakorlatot is szerzett.
Mindez azt jelzi, hogy a fiatalok egyre inkább alkalmazkodnak a munkaerőpiac elvárásaihoz. Az egyetem melletti egy-két éves ingyenmunka megéri – állítják a szakértők. Néhány éves szakmai tapasztalattal már kelendőbbek a közgazdászok. A legkiszol-gáltatottabb helyzetben a vidéken gazdasági diplomát szerzett fiatalok vannak. Egyetemi diplomával némileg könnyebb az elhelyezkedés.
A vállalatok a Corvinus egyetem negyed-, ötödéves hallgatóit várják szakmai gyakorlatra. Akad olyan cég, amely a pályakezdőbér 70 százalékát kifizeti számukra és egyéb juttatásokat is biztosít. Egyre több a „jó hely”. A vállalatok és a friss diplomások is érzik, hogy érdemes közeledniük egymáshoz.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!