Hírek

2005.01.12. 00:00

Idén az önkormányzatok 278 milliárd forintot kapnak

S. B.

A költségvetés 278,2 milliárd forintot juttat a helyi önkormányzatoknak szociális juttatásokra. Az összeg mintegy 12 százalékkal több a tavalyinál. „A költségvetésből biztosított szociális támogatások sokfélesége, a gyermekellátástól a munkanélküli ellátáson át az időskorúak gondozásáig valamennyi korosztályra és társadalmi rétegre kiterjed” – jelentette be tegnap Lamperth Mónika belügyminiszter.

A szociális támogatás rendszerét úgy szeretnék átalakítani, hogy minden rászorulóhoz eljussanak a segélyek, a költségvetési pénzek. Ennek érdekében a kistérségi társulások együttműködésének ösztönzésére kilencmilliárd forintot biztosít a költségvetés.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter úgy véli: a kistérségek legfontosabb feladata a szociális juttatások formájának fejlesztése. Nem szabad csorbítani az önkormányzatok függetlenségét, de követelmény, hogy az ország egész területén egyformán legyen elérhető a központi segítség.

A miniszter szeretné, hogy minden településen legyen szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás. Jelenleg a legkisebb települések vannak a leghátrányosabb helyzetben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!