Hírek

2005.01.04. 06:14

Hazánk vonzó a német cégek számára

Országunk 2004-es európai uniós csatlakozása után tovább mélyültek az eddigi gazdasági kapcsolatok Budapest és Berlin között. A nagyvállala- tok után a német kis- és középvállalatok is érdeklődővé váltak hazánk iránt.

(Világgazdaság – Németország-melléklet)

– Tavaly a legfőbb német szövetségi állami vezetők mindegyike megfordult Magyarországon. Minek tulajdonítja a nagyfokú érdeklődést?
– A szövetségi elnök, a szövetségi kancellár, a Bundestag és a Bundesrat elnöke mellett még számos tartományi miniszterelnök és miniszter is ellátogatott Budapestre. És fordítva, a magyar köztársasági elnök, a miniszterelnök, sőt az új külügyminiszter kétszer is járt Berlinben. A legtöbb magas rangú látogató nagy számú gazdasági delegációt is hozott magával Németországból. A küldöttségek tagjai mindenekelőtt kis- és középvállalatok képviselői voltak. A magyar EU-tagság után ezek a cégek érdeklődnek Magyarország iránt. Lehetséges befektetési színhelynek tartják – válaszolta Ursula Seiler-Albring, Németország budapesti nagykövete.
- A német gazdaság állapota korántsem rózsás. Mindez hogyan hat a német–magyar gazdasági kapcsolatokra?
– A német gazdaság azonban növekedési pályán van. Mind-azonáltal mialatt a német export virágzik, a belső kereslet még mindig gyenge. A német kormány elindította reformprogramját, a gazdaság szerkezeti átalakuláson megy át. Idő kell azonban, hogy érezhetők legyenek a hatásai. Németország immár 15 éve Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. Magyarország egyike azon kevés országoknak, amelyeknek pozitív a külkereskedelmi mérlegük Németországgal. Ennek megfelelően bizakodóan tekintek a jövőbe, főleg ami a magyar gazdaság fejlődését illeti.
– Mi a német politika álláspontja az Európai Unió költségvetésével kapcsolatban?
– Hazám az EU legnagyobb nettóbefizetője, és az is marad. Az eddiginél többet azonban Németország nem tud és nem is akar fizetni. Együttérzőek vagyunk, különösen az új tagokkal. Ez azt jelenti, hogy az éveken, évtizedeken keresztül anyagi támogatást élvező tagállamoknak változtatniuk kell a szemléletükön. Nekik is meg kell tanulniuk szolidárisnak lenni az új tagok érdekében.

az eddigi gazdasági kapcsolatok Budapest és Berlin között. A nagyvállala-

tok után a német kis- és középvállalatok is érdeklődővé váltak hazánk iránt. (Világgazdaság – Németország-melléklet) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!