Hírek

2005.01.15. 00:00

Hatmillióért szabadult ki

Két hónap után hatmillió forintért cserében szabadult a letartóztatásból C. Erik, a novemberi kispesti emberölés gyanúsítottja.

Szemán László

Szabadlábra helyezte a bíróság C. Eriket (34), aki a gyanú szerint 2004. november 12-én fejbe lőtte H. Attilát (31). A gyilkosság éjszakáján támadó és áldozat külön társaságban múlatta az időt a XIX. kerületben, az Üllői út egyik szórakozóhelyén. Szóváltás támadt köztük, és H. Attila megverte C. Eriket. Ő hazament és egy pisztollyal érkezett vissza a bárhoz. Amikor H. kilépett, azonnal lőtt, és fejbe találta korábbi támadóját. H. Attila azonnal meghalt.

C. Erik elfogása után beismerte, hogy ő lőtt, ám arra hivatkozik, hogy jogos önvédelemből tette. Mint azt vallotta, csak meg akarta ijeszteni H. Attilát, ám a férfi felé indult és attól tartva, hogy ismét rátámad, lőtt.
A Buda Környéki Kerületi Bíróság (BKKB) hárommillió forint óvadék ellenében két hónap előzetes letartóztatás után szabadlábra helyezte C. Eriket, és mindössze lakhelyelhagyási tilalmat rótt ki rá. A hatóságok fellebbezése után a Fővárosi Bíróság jogerősen helybenhagyta a BKKB ítéletét azzal, hogy az óvadékot hatmillió forintra emelte.
C. Erik befizette az óvadékot, így szabadlábon van. Budapest területét nem hagyhatja el.

A nyomozók furcsállják az ítéletet, hiszen szándékos, leszámolásos emberöléssel gyanúsítják a férfit.
Mint azt egyikük elmondta, a döntés felháborította azokat a letartóztatottakat is, akik például rablási kísérlet vagy lőfegyverrel való visszaélés gyanújával vannak bezárva.

Eddig példa nélküli döntést hozott a bíróság

A hazai igazságszolgáltatás történetében példa nélküli, hogy egy életellenes bűncselekménnyel gyanúsítottat óvadékkal szabadlábra helyezzenek. Úgy tudjuk, hogy ebben közrejátszott a gyanúsított betegsége is. Tévedés, hogy akit gyilkossággal vádolnak, azt óvadék ellenében nem lehet kiengedni. Az ártatlanság vélelme miatt ugyanis senki sem mondható bűnösnek a bíróság jogerős ítélete előtt. Óvadéki szempontból mindegy, hogy a terheltet milyen bűncselekménnyel vádolják – tyúklopással vagy emberöléssel. A nyomozati bíró az óvadéki tárgyaláson minden körülményt mérlegel, és dönt.

I. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!