Hírek

2005.01.06. 00:00

Határon túliak csúcsértekezlete Szabadkán

BAMA

Kétnapos tanácskozást tartanak a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezeteinek képviselői. A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett eszmecserén részt vesznek nyugat-európai és tengeren túli magyar szervezetek képviselői is.

A Szabadkai Kezdeményezésnek nevezett fórumon feltehetően közös nyilatkozatot fogadnak el pénteken. Ebben meghatározzák, milyen lépéseket tartanának kívánatosnak, illetve várnának el a magyar kormánytól a balsikerű népszavazási után. Tervek szerint létrehoznak egy állandó szervezetet, amely a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma nevet viseli majd.

A szervezet évente legalább két alkalommal tart majd összejövetelt, amelyen megvitatják az anyaországon kívül élő magyar közösségek ügyeit.

A szabadkai „kis Máért” nyilatkozatának előzetes szövege megállapítja: a magyarországi politikai elitet súlyos felelősség terheli, amiért adós maradt a távlati nemzetpolitika kidolgozásával. Arra kérik a magyar kormányt és a parlamenti pártokat, hogy tegyék lehetővé a határon túli magyarok számára az állampolgárság megszerzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!