Hírek

2005.01.21. 00:00

Hárommillióan a létminimum alatt

Az idei költségvetés 278 milliárd forintot biztosít szociális támogatásra. Több mint tíz százalékkal többet, mint tavaly.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Sokan szomorú beletörődéssel nézik a statisztikai hivatal által összeállított élelmiszerkosarat. Ez a megélhetéshez szükséges termékeket tartalmazza.
[/caption]A kormányprogram ugyan a legrászorultabbak támogatását tartja a legfontosabbnak, de nehéz megoldani, hogy valóban oda kerüljön a pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá. A különféle segélyek szétosztásának módja kétségessé teszi, hogy a családok ésszerűen használják-e föl a forintokat. Gyakran a rászorultság mértékét sem sikerül pontosan megállapítani.

Fejenként huszonnyolcezer-négyszáz forint szükséges nyáron a legegyszerűbb életvitelhez – a Létminimum Alatt Élők Társaságának (LAÉT), számítása szerint. Kérdés, ez mire elég. A felmérés szerint hárommillió ember él mélyen a megélhetési szint alatt. Ők időszakos mezőgazdasági munkából, csigagyűjtésből, rosszul fizetett feketemunkából, kéregetésből próbálják fenntartani magukat.

Bonyolult, szétforgácsolt a szociális ellátórendszert. A költségvetési segély csekély összegét sem körültekintően osztják szét. A LAÉT a képzetleneknek is elérhető munkahelyteremtő beruházásokat szorgalmaz. A célszerűtlen támogatások ugyanis zsákutcába viszik az elesett embereket.

A tízmillió állampolgárból hárommillió él úgy, hogy a legszükségesebb igényeit sem képes kielégíteni. A LAÉT számításai szerint a családi pótlék és a gyermeknevelési segély emelkedése az idén elmarad az inflációtól.
A társaság minden korábbinál több adományt osztott szét.

A LAÉT év eleji közleménye leszögezi, hogy a szervezet eljuttatja mindenhova az adományokat, de megélhetést, munkát nem tud biztosítani a rászorulóknak az állam és a vállalkozók helyett.

Élelmiszerkosár

A Központi Statisztikai Hivatal a következő ételeket vette alapul a mintaétrend kiszámításához nyáron:

Reggeli: tejeskávé, óvári sajt, margarin, félbarna kenyér, uborka

Tízórai: őszibarack

Ebéd: karfiolleves, rántott patiszon, petrezselymes burgonya, fejes saláta, félbarna kenyér

Vacsora: sült virsli, zöldborsófőzelék, félbarna kenyér

(A változatosság megteremtése, a kosár összköltségét nem változtatja meg.)

Vitatott a segélyezés

„Hülyeségnek tartom, hogy ruhát adnak, meg törülközőt. Lenéző érzés, hogy élelmiszert vagy ruhát kapunk, még ha teljesen tiszta is. Megalázó – állítja egy segélyezett. – Ruhára már nincs szükség, ha az önkormányzat mégis ad, mit érünk vele? Pénzért bármit megvehetünk, amire szükségünk van. És mi tudjuk, mi hiányzik a legjobban” – olvasható a létminimum alatt élőkről szóló Esély című tanulmányban.

Egyenlőséget teremteni

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter a kistérségi társulások fejlesztését tartja fontosnak. „Olyan elfogadható középutat szeretnénk találni a szociális ellátások területén, amely nem csorbítja az önkormányzati függetlenséget. Ugyanakkor olyan jogi biztosítékokat ad, (...) amelyek az ország egész területén lehetővé teszik a különböző szolgáltatásokhoz való hozzájutást.”

Pályázatokat készítenek a rászorulóknak

A Létminimum Alatt Élők Társaságát 1992-ben alakították meg, az általános forgalmi adó bevezetése ellen tiltakozó éhségsztrájkolók. Az érdekvédelmi szervezet több mint kétszáz magyar településen támogatja a rászorulókat. Az adomámyok gyűjtése mellett elsősorban munkahelyteremtő pályázatokat készítenek. Tapasztalatuk szerint a szociális támogatás nem mindig jut el a címzetthez, s nem a legalkalmasabb az egyes régiókban, kistérségekben élők támogatására, életkörülményeik javítására.

Ragaszkodnak a sportoláshoz és a kakaós csigához, de áldozatot is hajlandók hozni, ha kell

Megkérdeztünk két budapesti általános iskolást, le tudnának-e mondani valamiről a szegények javára. Mindketten igennel válaszoltak. Egyikük a sporthoz, a másikuk a reggeli kakaós csigához ragaszkodik.

Beökönyi Viktor kitűnővel végezte az idei első félévet az általános iskolában. Számítógépet szeretne kapni születésnapjára, április 22-re. Biztos benne, hogy ez lesz az ajándék. Tanára szerint talpraesett, jóeszű, értelmes gyerek, jól kezelheti és jól használhatja a számítógépet. Viktor nem tudna lemondani a sportról, az Eötvös Loránd Általános Iskola kézilabdacsapatát készült legyőzni tegnap délután a Németvölgyi iskola színeiben.

Koncz Richárd bármiről, egyes-egyedül kakaós csigáról nem hajlandó lemondani reggelenként, de napközben is ragaszkodik hozzá. A Vasas színeiben focizik, nagyon szereti a sportot. Emelt szinten tanulja az általános iskolában a matematikát, de nem rajong a számítógépért. Édesanyja szerint a kilencéves, kiegyensúlyozott gyereket nem lehet semmivel kihozni a béketűrésből, csak akkor, ha hiányzik az asztalról a kakaós csiga.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!