Hírek

2005.01.11. 00:00

Gyanúsított a volt főrendőr

Karácsony előtt gyanúsítottként hallgatták ki dr. Eiselt Györgyöt. Ő korábban Pintér Sándor Belügyminisztériumában helyettes államtitkár, előtte az ORFK főkapitányi titkárságvezetője volt.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Évente akár többmilliárdos üzletet jelent a gépjárművek eredetvizsgálata, amely során többek között az alváz-számot is azonosítják, hogy átütötték-e azt, azaz a jármű lopott-e
[/caption]A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán tavaly április elején kezdtek nyomozni szolgálatititok-sértés gyanújával. Akkor még ismeretlen tettes ellen a gépjárművek kötelező eredetvizsgálatával kapcsolatos feljelentés nyomán. Korábban a Belügyminisztérium (BM) újra pályáztatta az eredetvizsgálatot végző cégeket. A pályázat szerint valamennyi cég részletesen leírta, hogy milyen technológiával végzi az eredetvizsgálatot, és mely országokból tud beszerezni gépkocsikra vonatkozó adatokat. Öt vállalkozó nevében március végén tett feljelentést dr. Fodor János ügyvéd. Szerintük a BM átadta pályázataikat egy külsős szakértői cégnek. Tette ezt annak ellenére, hogy a cégekkel kötött BM-szerződés záradéka titoktartási kötelezettséget is előírt. Ugyanakkor egy olyan cég is pályázott, amelynek a tulajdonosi köre a feljelentők szerint szinte teljesen azonos a külsős szakértői cégével. A pályázó pedig szintén a feljelentők szerint, felhasználta az ő cégeik pályázatainak adatait.
Az ügyben karácsony előtt állt be fordulat. Ekkor a BRFK gazdaságvédelmi osztályán szerzői jogok megsértésével gyanúsították meg dr. Eiselt Györgyöt, aki a pályázat kiírásakor már csak tanácsadó volt a BM-ben.
– A nyomozás szakértők bevonásával folyik – közölték további részletek nélkül a BRFK sajtóosztályán.
Más forrásból arról értesültünk, hogy a nyomozók fontolgatták az üzleti vagy szolgálatititoksértést is mint lehetséges gyanúsítást, ám végül „az nem állt meg”, azaz nem tudták bizonyítani.

Eiselt György éveken át Pintér Sándort szolgálta

Dr. Eiselt Györgyöt 1991-ben vezényelték az ORFK-ra, ahol 1993-ig a jogi és koordinációs osztályt vezette. 1993. december 1-jén nevezte ki Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány a főkapitányi titkárság vezetőjévé, amit 1996-ig, a főkapitányváltásig vezetett. 1998-ban követte Pintér Sándort a Belügyminisztériumba, ahol helyettes államtitkárként dolgozott. Pintér leváltása után még maradt a BM-ben tanácsadóként.

Szemán László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!