Hírek

2005.01.12. 00:00

Felrobbant egy kaszinó

A Füzér utcában harminc éve felrobbantottak egy közösségi helyet. Ma újjáélednek az egykori tárgyak. Akkora sikere van a kőbányai Kaszinó-kiállításnak, hogy le sem bontják.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Szabó Józsefné és Szecsei József testvérek. Kőbányán nőttek fel és a kiállításra is együtt jöttek el
[/caption]Pataky Művelődési Központ körgaléria, belépő nincs. Olyan gyönyörűségesek a dolgok, hogy az ember az első fél percben elfelejt levegőt venni. 1975-ben felrobbantották a Füzér utcai kaszinó épületét. Az emberek nem tehettek semmit. Értették, mire megy ki  a játék. A civil összetartás „arisztokrata” módjának még az írmagját is ki akarta irtani a hatalom. Nem sikerült. Az emberek tárgyakat mentettek ki a romok közül, elrejtették pincéikben. Ma, harminc év után, önszántukból behordták a Patakyba az ereklyéket.

Állok egy tároló előtt, melyben egy levél Rácz Ádámné nevére címezve. Mellettem Szabó Józsefné, az egyik látogató azt mondja testvéréhez, Szecsei Józsefhez fordulva: „Ő volt a Dusika. Nagyon szép lakásban éltek, s volt még egy zongorájuk is. Nagy szó volt az akkor. Dusika meghallotta, hogy zongorázni tanulok és otthon nincs zongoránk. Áthívott és gyakorolhattam...”

[caption id="" align="alignright" width="320"] Ezt a porcelánkészletet is a romokból mentették ki
[/caption]Buzás Kálmán, a kiállítás rendezője meséli: „Belépett egy nagyon idős bácsi. Kopott, nagyon kopott kabátban, szinte földig hajolva. Tiszta inget viselt, ebből gondolhattam, hogy egy olyan férfiról van szó, aki saját maga viseli önmaga gondját. A nyakában egy aktatáska lógott. Odamentünk egy fényképhez. Azon  a Kőbányai Hockey Klub tagjai álltak. A második sorban ott volt ő, délceg, elegáns fiatalemberként, határozott tekintettel, csokornyakkendőben.”

Ráday Mihály a Reggelnek azt mondta, szerinte az a fő erénye a kiállításnak, hogy a látogatók történetek és tárgyak tucatjait hordják be a Patakyba. Ráday Mihály ma forgat a helyszínen. A városvédő szerkesztő felvételei 2004. január 22-én kerülnek a Magyar Televízió adásába, az Unokáink sem fogják látni című műsorba. A kaszinót ugyanaz a Brein Ferenc mester építette, aki a Kőbánya jelképévé lett Csősztornyot is.

Izing Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!