Hírek

2005.01.15. 00:00

Életveszélyes kilátások

Három év alatt hárman zuhantak le a budavári Alagút tetejéről. Az első kerület évek óta kéri az illetékeseket, tegyenek lépéseket a balesetveszélyes helyszín elkerítésére. Eddig hiába.

Kiss Gergely

Alig több mint egy méter magas az a korlát, amely elviekben akadályt jelent a Clark Ádám téri Alagút tetején. Bárki könnyedén átlépheti. Az elmúlt három év alatt három tragédia történt, a legutóbbi kedd este. Egy huszonhárom éves fiatalember zuhant le az Alagút széléről. A balesetveszélyes helyszínre egy tábla sem figyelmeztet.

– Évek óta kérjük az illetékeseket, hogy tegyenek valamit az ügyben – tájékoztatta lapunkat Karácsony István Lajos, az első kerület városüzemeltetési osztályának vezetője. Az Alagút üzemeltetéséért a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF Rt.) felel, ők azonban eddig nem kívántak foglalkozni a kérdéssel.

A kerület már terveket is készített az alacsony korlát átalakítására. Az Alagút műemlék, így nem mindegy, milyen megoldás születik. Karácsony szerint tüskés sövényt kellene az építmény szélére ültetni. – Ennyi erővel a hidakat is elkeríthetnénk – mondta lapunknak Ullich András, az FKF Rt. főosztályvezetője. Szerinte hiábavaló bármi átalakítás, mivel aki le akar ugrani az úgy is megteszi.

A Reggel megkereste a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályát is. Konyári Zsófia alosztályvezetőtől is hasonló választ kaptunk. – Ha itt megtesszük, még kétezer hasonló helyet zárhatnánk el – mondta.

Az önkormányzat nem adja fel a korlátharcot

Az első kerület vezetése akár saját költségén is kész megtenni a szükséges lépéseket. Nagy Gábor Tamás polgármester javaslatára a kerület költségvetésének előterjesztésébe is beépítik a megfelelő korlát kialakításához szükséges összeget. A tervezet szerint nyolc-tízmillió forintból megoldható lenne a probléma. A városban szintén balesetveszélyes hely a sziklatemplom kilátója. Turisták felmásztak már a Szabadság híd tetejére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!