Hírek

2005.02.01. 00:00

Elég volt a fémtolvajokból

Ellehetetlenítik a színesfémtolvajokat a közművállalatok. Az alumínium közlekedési táblákat műanyagra cserélik, az értékes kábeleket rejtő hidakat bekamerázzák.

Vajta Zoltán – Kiss Gergely

Nehéz idők járnak a színesfém- tolvajokra. A budapesti közműcégek mindinkább megnehezítik a dolgukat, amikor értéktelen műanyagra vagy vasra cserélik az ellopható dolgokat.

A szemetesedények már nem alumíniumból, hanem műanyagból készülnek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) most arra készül, hogy a jelzőtáblákat is műanyagra vagy vasra cseréli. A jövőre esedékes táblavásárlási pályázatnál már feltétel lesz, hogy olyan anyagból kell készülniük, amely „nem csábít lopásra”. Amikor évekkel korábban a gyártók bemutatták a műanyag kresz-táblákat, az FKF-nél még attól tartottak, hogy hamar tönkremennek. Kiderült, az alumínium még addig sem húzza, mert ellopják.

Azóta már vasból készülnek az aluljárók vízelvezető rácsai és korlátai is. A tolvajoknak ezért többet kell foglalkozniuk a kábelekkel, hogy megéljenek. Tavaly egyszer még a villamost is le kellett állítani Budapesten egy nagyobb kábellopás miatt. A BKV most bekamerázza a hidakat, hogy megelőzze a hasonló eseteket. A Petőfi híddal hamarosan végeznek, azután várhatóan a Margit híd kerül sorra. A hidak kábeleit jórészt már így is vasbetonba húzzák be, hogy nehezebb dolguk legyen a tovajoknak. Továbbá léteznek olyan rendszerek, amelyek azonnal riasztják a rendőrséget, ha átvágják a kábelt.

Ferenc József ezüstszegecse

A fővárosi hídmestereknek is meggyűlik a bajuk a tolvajokkal. Fazekas János (42), a Lánchíd vigyázója elmondta, főleg a Margit, az Árpád és a Petőfi híd szerepel a célpontok között. Legutóbb a Margit híd alá merészkedtek be, ahonnan harminc méter telefonkábelt tulajdonítottak el. A Szabadság hídról a Ferenc József nevének kezdőbetűjével ellátott szegecsnek rendszeresen lába kelt. – Azt hiszik, ezüstből van.

Csatornafedőt is visznek

Újabban az olcsóbb vassal is megelégszenek a tolvajok. Tavaly legalábbis 949 csatornafedőlapot és víznyelő rácsot vittek el az utakról, legtöbbet a X., a XVII. és a XX. kerületből. Volt olyan utca, ahonnan egyszerre 10-12 fedlapot tüntettek el. Egy-egy szabadon maradó akna mélysége akár 9 méter is lehet. Aki gyalogosan beleesik, az súlyosan megsebesül. Az akna átmérője pontosan akkora, hogy könnyen elakad benne egy autó kereke.

Szép pénzt fizetnek érte

Anyag Ár (Ft/kg)

Vörösréz: 350–520

Alumínium: 220–300

Bronz: 250

Sárgaréz: 220–240

Horgany: 80

Ólom: 60

Vas: 10–20

Vajta Zoltán – Kiss Gergely -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!