Hírek

2005.01.13. 08:56

Coulthard szárnyakat kap?

Bár úgy nézett ki, hogy a skót David Coulthard elbúcsúzik a Forma–1-től, az újonnan alakult istálló, a Red Bull szárnyakat adott a 13-szoros nagydíjgyőztesnek, akivel a csapat egyéves szerződést kötött.

Méhes Károly

Miután már a 2004-es szezon előtt kiderült, hogy a 33 éves Coulthardnak 9 év után távoznia kell majd a McLarentől, a skót fiú az egész szezont azzal töltötte, hogy új munkahely után nézzen. Pechére, az idei McLaren rettenetesen szerepelt, amikor valahogy ment, akkor meg ifjú csapattársa, Kimi Räikkönen tündökölt, és nem David. Így nem lehetett csodálkozni azon, hogy voltaképp senkinek sem kellett a veterán pilóta. Utóbb kiderült, hogy a Jaguar mégiscsak érdeklődött volna iránta, csakhogy a Ford szeptemberben bejelentette: bezárja a boltot, eladja a zöld istállót. A fordulat akkor következett be, amikor november közepén immár biztossá vált, hogy a Jaguart az osztrák milliárdos, Dietrich Mateschitz veszi meg, és Red Bull néven indítja idén.  Mateschitz előbb hallani sem akart Coulthardról, de a Jaguartól átvett sportigazgató, Tony Purnell meggyőzte az osztrákot, hogy a skót fiú tapasztalata szükséges lenne ahhoz, hogy a fiatal reménységek bevetése mellett legyen valaki, aki már ismeri a F1 minden csínját-bínját. Niki Lauda, Mateschitz közeli barátja: – David szabadlistán volt, tehát meg kellett szerezni, mert sokat segíthet.
Így esett, hogy a nyugdíj felé tartó Coulthard tesztelhette a Jaguar R5-ből átvedlett Red Bullt és jobb időt ért Klien-nél és a Forma– 3000-bajnok Tonio Liuzzinál is. Mi több, Mateschitz nagy ötlete az, hogy az ifjakat minél inkább motiválja: felváltva fognak indulni a versenyeken. David Coult-hard kapott még egy év előnyt – aztán kap-e mellé a Red Bulltól szárnyakat is, felettébb kérdéses. A régi menedzsment nem érte meg az új évet sem, Mateschitz szerint sokat kekeckedtek, ezért szélnek eresztette őket, és azt a Christian Hornert szerződtette, aki Arden F3000-as csapat főnökeként nemrégiben még a Jordant szerette volna megvenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!