Hírek

2005.01.29. 07:04

Chilei Albert-szóló

Volt idő, amikor a futballozás nem csak a labdarúgók hétköznapjaihoz tartozott hozzá, a sportolók többsége, amikor csak tehette a labdát rúgta. Mint Csapó Gábor is.

Malonyai Péter

Pályafutása alatt minden létező címet begyűjtött vízilabdában, ám a futball, az igazi játék örök szerelmese Csapó Gábor. Neki Albert Flórián Chilében, a világbajnokságon, Angliának lőtt gólja a legemlékezetesebb.

Rádióban hallgattam a meccset, Szepesi György jóvoltából szinte láttam, ahogy Sárosi labdájával Flóri elindul, lecselezi magát a bal oldali alapvonalig, és lehetetlen szögből bepofozza Springett kapus mellett a rövid sarokba a labdát – meséli Csapó. – Amikor aztán később filmen láttam a gólt, elégedetten nyugtáztam, hogy nincs semmi baj a képzelőtehetségemmel. A futballtudásával sem volt gond olyannyira, hogy nem sok hiányzott ahhoz, hogy labdarúgó legyen. Tizenöt évesen a legendás Csanádi Árpi bácsi szólt, hogy menjek le az Üllői útra – emlékezik. – Árpi bácsi testnevelő tanárunk volt a Toldi gimnáziumban, amelynek csapatában három meccsen tíz gólt lőttem. Lementem a Fradiba, és azonnal beállított – balhátvédnek. Nem értettem, de megmagyarázta. Szerinte a magas gyerekeknek hátul kell futballozniuk, a kicsiknek meg elöl… Ebből nem engedett, én pedig egy félidő után befejeztem a futballkarrieremet.

Albert egyébként is a legnagyobb kedvencei közé tartozott, ma is emlékszik, mit mondott róla Szojka Ferenc, az egykori  tarjáni klasszis, föl is idézi. A rádióban nyilatkozott egy nappal azelőtt, hogy a Fradi ellen játszottak. Azt mondta, ha nem esik az eső, jó esélyük van arra, hogy meglepjék a Ferencvárost a Népstadionban. És, ha esik? – kérdezte a riporter. Akkor fikarcnyi sanszunk sincs – felelte Szojka, mert ott van Albert, akit csúszós talajon akkor sem tudnak megállítani, ha tizenegyen üldözik, és a kezüket is használhatják…

Csapó Gábor

Született: 1950. szeptember 20.

Klubjai - játékosként: Újpesti Dózsa, Szeged, Vasas, Syracusa Palermo,

edzőként: Palermo, Vasas, UTE, FTC. Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (1976, Montreal), világbajnok (1973, Belgrád), Európa-bajnok (1974), 272-szeres válogatott

Chile, 1962. május 31.

Magyarország–Anglia 2:1 (1:0) Világbajnoki csoportmérkőzés, Rancagua, 9000 néző. Vezette: Horn (holland)

Magyarország: Grosics – Mátrai, Mészöly, Sárosi – Solymosi, Sipos – Sándor, Rákosi, Albert, Tichy, Fenyvesi dr.

Anglia: Springett – Armfield, Norman, Wilson – Moore, Flowers – Douglas, Greaves, Hitchens, Haynes, R. Charlton. Gólok: Tichy (17.), Flowers (57., 11-esből), Albert (73.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!