Hírek

2005.01.21. 00:00

Bush elnök egyedfejlődése

BAMA

„Egyértelmű egyedfejlődésen” ment át a Bush-kormányzat politikája – mondta csütörtökön közölt nyilatkozatában a brit kormányfő. Tony Blair szerint a Fehér Ház már kevésbé hajlamos az egyoldalú lépésekre, jóllehet Iránnal szemben Európánál „keményebb álláspontot” képvisel. A miniszterelnökkel a baloldali The Guardian George Bush újraválasztott amerikai elnök beiktatásának napján közölt interjút. Az amerikai politika átalakulása annak az Afganisztánban megkezdődött tanulási folyamatnak az eredménye, amelynek végén az Egyesült Államok megértette, hogy a terrorizmus ellen fel lehet ugyan katonai eszközökkel lépni, de a békés megoldás kívánatosabb.

Az USA 43. elnöke

1946. július 6-án született New Havenben (Connecticut állam),

Midlandben és Houstonban nevelkedett. Nős, két lánya van.

1968-ban a Yale, 1975-ben a Harvard egyetemen diplomázott, közben vadászpilótaként szolgált.

1988-ban részt vett apja, idősebb George W. Bush sikeres elnöki kampányában.

1994. november 8-án megválasztották Texas állam kormányzójának, 1998-ban újraválasztották.

2002-ben legyőzte elődje, Bill Clinton alelnökét, Al Gore-t.

2003. január 20. óta az Egyesült Államok elnöke.

George W. Bush vadnyugati szófordulatokat használ, és ez visszatetsző

A második elnöki időszakát megkezdő George W. Bush gyakorta használ „szerencsétlen” kifejezéseket, s ezekkel meglehetősen rossz benyomást kelt az Amerikán kívüli világban. Amikor például egy alkalommal az ABC tévéadón az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden elleni hajtóvadászatról szólt, bátorkodott azt mondani, hogy „élve vagy halva kell elfogni őt”. És hozzátette: „Attól tartok, nem volt túlságosan diplomatikus a megfogalmazás”.

A klasszikus westernfilmekből vett kifejezés akkoron a Bushról mint elnökről kialakult kép „cowboyerényeit” erősítette. Felesége, Laura volt az, aki ezt a szóhasználatot először merészelte kifogásolni – vallotta be később. Meg is ígérte, hogy a jövőben óvakodni fog, és jobban ügyel

a beszédére, nehogy rossz benyomásokat keltsen az Egyesült Államokra nézve.

Bush népszerűsége a felmérések szerint alacsonyabb, mint az előző öt elnöké, akit újraválasztottak: mindössze ötven százalékon áll. Bill Clinton (1993–2001), Ronald Reagan (1981–1989), Richard Nixon (1969–1974), Lyndon B. Johnson (1963–1969) és Dwight Eisenhower (1953–

1961) második hivatali ideje elején jóval több szavazatot kapott. A megkérdezettek negyvenhárom százaléka nem ért egyet az elnökkel, és ez a legrosszabb arány a Fehér Ház másik öt lakójához képest. Az amerikai állampolgárok a legnagyobb hibának az iraki beavatkozást tartják, és nem helyeslik, hogy a tervezett iraki választásokat mindenáron meg akarják tartani január 30-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!