Hírek

2005.01.28. 00:00

Befuccsol az újlakás-piac?

Van, ahol túlkínálat jelentkezik új lakásokból. Lehet, hogy mérséklik az árakat. Átlagosan viszont 5-11 százalékos drágulást jósolnak idénre.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Szarvason tavaly szeptemberben adták át a Szentesi úti lakópark első lakásait. Képünkön a boldog tulajdonosok láthatók.
[/caption]Egyebek mellett a lakáshitel-megszorítások, a telekárak áfa-terhe, az építőipari áremelések hatására – főként 2004 második félévtől – megtorpant az új otthonok építése. Ezt a KSH adatai és az Interestate ingatlanfejlesztő cég tapasztalatai is visszaigazolják. Utóbbi például feleannyi lakást adott el 2004-ben, mint egy évvel korábban. Idén pedig szintén ötven százalékkal indítottak kevesebb lakásépítést, mint tavaly.
Szakértők egybehangzó véleménye szerint Budapesten, a Ferencvárosban vagy Angyalföldön már a túlkínálat jelei is mutatkoznak. A IX. kerületben 280–325 ezer forint körül alakul a négyzetméterenkénti vételár, a kör-
út–Duna vonalától a Haller utca felé haladva csökken. Angyalföldön szintén 300 ezer forint körül van az átlagár. A kevésbé tőkeerős cégek esetében még az árcsökkentés sem elképzelhetetlen. A tehetősebb vállalkozások kivárnak, és vevőcsalogató akciókat kezdhetnek. Például konyhabútort is adnak, vagy garázst, aminek csak a felét kell kifizetni.
Vannak vásárlást ösztönző pénzügyi megoldások is. Például az, hogy szerződéskötéskor a vételárnak csak a tíz százalékát kell kifizetni. A lakásvásárlási feltételek idei változásaira válaszolnak a szintén keresletélénkítő megoldások. Például a 15 millió forint fölötti illeték átvállalása, ha ennél drágább új lakást vásárol a vevő. Mások fölajánlják annak a 400 ezer forintnak a beszámítását, amit áfa-visszatérítés címen lehetett tavaly visszaigényelni. Mások leárazzák a lakást, hogy beférjen a kedvezményes hitelekkel megvásárolható 15 milliós értékhatár alá.

Bel-Budán drágulás lesz

Valkó Dávid (28), az Otthon Centrum elemzője szerint nem csökken

a belvárosi lakások iránt az érdeklődés. Ez Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt igaz. A legdrágább új társasházi lakás a budai Várban épülő Anjou Residence, amelyben 1,35 millió forint

is lehet egy négyzetméter.

Nem kelendő a használt

Rabb Margit (36), az Interestate Rt. értékesítési igazgatója szerint a legnagyobb gond, hogy nehéz a használt lakásokat értékesíteni. Új lakás vásárlásához pedig az kell, hogy a vevők eladják a régit. Ám használt lakásra csak ötmillió forintig lehet kedvezményes kölcsönt felvenni. Ezért nehezebb ezekre vevőt találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!