Hírek

2005.01.17. 00:00

Amerikaiak vezetik az iraki hadsereget

Csák–Gyulay

Az amerikaiaknak nem sikerült használható iraki haderőt felállítani. A százezres létszámú sereg fele bevetésre alkalmatlan, a hasonló létszámú rendőrségnek is alig több mint felét képezték ki. Nemzeti hadsereg létrehozása nélkül azonban az Egyesült Államok nem tud kivonulni Irakból; túl sokat fektetett be eddig, hogy magára hagyja a feldúlt országot, no meg az olajkincset. Washingtonban ezért döntöttek úgy, hogy amerikai „tanácsadókat” rendelnek az iraki katonai és rendfenntartó egységek mellé.

A tisztek gyakorlatilag átveszik a vezetést, de a január 30-ra tervezett választásokig ezt valószínűleg nem jelentik be. Hivatalosan egyébként a tisztek feladata az lesz, hogy szervezzék, oktassák és lelkesítsék a csapatokat – jegyzi meg ezzel kapcsolatban a la Republica.
Az amerikaiak novemberben azt remélték, hogy a lázadók fellegvárának eleste megtöri a merényletek sorát.

Az ellenállók azonban fokozzák támadásaikat a megszállók és támogatóik ellen. „Háború utáni háborúval” meg akarják akadályozni a januári választásokat.

A háború áldozatai

Iraki polgári személy 17240

Merénylet következtében 1600

Külföldi állampolgár 231

Emberrablás áldozata 33

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!