Hírek

2005.01.05. 00:00

Állatbőrbe bújunk a kormány mögött

Egy angol felmérés szerint a szigetországi autósok viselkedése az utakon a vadállatokéhoz hasonlítható.

Árpási Zoltán

A brit gépkocsivezetők a zsúfolt városi utcákon az állati ösztöneikre támaszkodnak. A Goodyear Dunlop angliai leányvállalatának megbízásából készített felmérés ötféle állathoz hasonlítja az autósokat. Ezek jellemző tulajdonságaik alapján az elefánt, a gorilla, a párduc, a páva vagy a gazella által jellemezhető osztályba sorolja őket.

Az elemzés készítője, David Lewis több mint két évtizede tanulmányozza az angol gépkocsivezetők viselkedését. A pszichológus kijelentette: „Azáltal, hogy egyre több városi főút kezd vadonra hasonlítani, úgy tűnik, a vezetők kényszerítve érzik magukat arra, hogy állati vonásokat vegyenek fel a túlélés érdekében. Ahogy az őserdőben a vadállatok a gyorsaságukkal, fizikai erejükkel vagy az eszükkel próbálják túlélni a játékot, az angol autóvezetők is visszatérnek a rendkívül hatékony ősi módszerekhez.”

Lewis felmérése szerint tízből hat gépjárművezető elefántként, közel egyharmaduk gorillaként, négy százalékuk párducként, két százalékuk pávaként, végül három százalékuk gazellaként viselkedik az utakon. „Természetesen léteznek olyan vezetők is, akik az egyes kategóriák legrosszabb tulajdonságait jelenítik meg. Vegyük például a szállító furgonosok típusát. Úgy uralják az utat, mint egy gorilla, úgy cikáznak keresztül a forgalmon, mint egy gazella, s hogy minél hamarabb célba érjenek, úgy haladnak, mint egy párduc” – közölte az angol kutató. Tapasztalataink szerint a magyar autósok sem kapnának jobb besorolást, mint az angolok.

A www.driversknow.co.uk angol nyelvű internetes oldalon a ,,Driving Animals” felirat alatt tesztet közölnek. Kitöltésével bárki megtudhatja, hogy milyen vezető. Lapunk három művésszel töltette ki a kérdőívet.

A megkérdezett művészek mindegyike elefánt a közúti közlekedésben

Szulák Andrea: A kilenc kérdés összesítése után az derült ki, hogy Andrea elefánt-sofőr. Azt mondja, biztonságosan és jól vezet. Lassan halad, s megbízhatóan célba jut. Fontos számára, hogy utasa jól érezze magát. Az elefánt típusú vezető gyakrabban nő, mint férfi. Az elefánt erőssége tehát a biztonságos vezetés, a megbízhatóság is, továbbá az, hogy kényelmesen lehet vele utazni. Gyengesége, hogy sokszor lemond a biztonságos előzésekről.

Koós János (67): Érdekes módon a teszt értékelésében az énekes is elefánt-autós lett. Koós a kilenc kérdés közül kettőre nem akart válaszolni. Hiszen a felsorolt áhított autók között nem szerepelt a Mercedes. Ő pedig ezt szereti, ezzel jár. Elmesélte, hogy barátja, Bajor Imre minden autóban fél, de vele szívesen elutazik bármilyen messzire. Arra a kérdésre, hogy amikor dugóba keveredik mit tesz, János ismét mást válaszolt. Olyankor a cd-lejátszóba beteszi kedvenc énekesét, Pavarottit, és őt hallgatja.

Somló Tamás (57): Szintén elefánt-vezető. Bármikor bárhová elindul, nagy valószínűséggel épségben meg is érkezik. Rugalmasan alkalmazkodik a különböző forgalmi helyzetekhez. Ha a családja ül a kocsiban, akkor fő célja, hogy hozzátartozói biztonságban legyenek. Ha viszont üres az út előtte, bizony rendesen rálép a gázpedálra. Erőssége: könnyen alkalmazkodik az út- és forgalmi viszonyokhoz. Gyengesége: bonyolultabb helyzetekben gyakran elbizonytalanodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!