Hírek

2005.01.22. 00:00

A Vérmezőn vágják a fákat

Kivágtak ötven fát a Vérmezőn, de csak tizenhatot pótoltak – tudta meg a Reggel. A két-háromezer forintos csemeték megvásárlása nem lenne nagy tétel, ám az új kisfákat kitördelik.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Toddi (5) és Vay Márton, a Védegylet munkatársa játékszerek helyett kivágott fák törzseivel játszik az I. kerület legnagyobb parkjában
[/caption]Helyszín az I. kerületi Mikó utca melletti játszótér. Két nyárfa felszabdalt maradványait szemléltük csütörtökön. Vay Márton, a Védegylet munkatársa úgy tudja, hogy a Főkert Rt. fővárosi határozat birtokában cselekszik. Tudomása szerint a fákat azért vágtak ki, mert olcsóbb kivágni, mint gondozni. A határozat szerint a fák betegek. A vágott törzseken azonban nem látszik korhadás. Nyolcvan-száz éves nyárfák voltak. Az anyukák szerint viszont néha valóban vaskos husángok zuhannak a homokozóba.

A szülők kétszáz aláírást gyűjtöttek, hogy a a játszóteret újítsák fel. 2008-ra ígértek új játékokat. Karai Zsófia (62) a Vérmező mellett él. A szülők körében meghirdeti az egy gyerek, egy fa akciót. A tanárnő egy erdélyi népszokás városi változatát honosítaná meg. Amikor egy gyermek megszületik és édesanyja először veszi a mellére, az apa kimegy és elültet egy fát. Az a fa lesz a gyermek fatestvére egész életében.

„Szégyen, ami ebben a városban történik!”

A vérmezei játszótér „szülői munkaközössége” újabb aláírásgyűjtést indít – döntötték el a helyszínen. Új fák elültetését kérik a kivágottak helyett a fővárostól, a Védegylet segítségével. – Szégyen, hogy ebben a világvárosban nincs pénz arra – mondja Vay Márton –, hogy olyan helyre, mint a budai Vérmező, fákat ültessenek.

Vödörrel hordta a vizet

Karai Zsófia biológia-tanárnő az Attila úton lakik. Adományokat gyűjtött a csemetekertekből. Verestölgyeket ültetett a Vérmezőn. Lakásából, vödrönként hordta ki rájuk a vizet. Egy napon félbetörve találta a fáit. Magukhoz térítette őket és azt mondta: nem hagyja veszni a környezetet.

Senki földje a Vérmező?

A kivágott fatörzs körátmérőjének ötszörösét kitevő köteg kis fát kellett elültetni a rendszerváltás előtt. Ma már az önkormányzatok helyi rendeletekben szabályozhatják fáik védelmét. A Vérmező az I. kerületben van, kezelése a fővárosé. A Főkert Rt. gondozza. Ők tegnapi megkeresésünkre nem válaszoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!