Hírek

2004.12.16. 00:00

Veszélyes játékok utcán és piacon

Az akciós termék gyakran drágább, holott kevesebbet fizettünk érte. A karácsonyi bevásárlás idején különösen figyelni kell arra, hogy hol, és főként mit veszünk!

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="303"] A tapasztalatok szerint minden gyanús, ami olcsó. A fogyasztóvédők 150 szakembere folyamatosan ellenőrzi a budapesti üzleteket és vásárokat.
[/caption]Nem mindennapi veszélyek leselkednek a vásárlókra karácsony előtt. Elsősorban azoknak kell vigyázniuk, akik az utolsó napon akarnak minden ajándékot megvenni. Gyorsan, olcsón, egy helyen.

A szakemberek az idén is azt ajánlják: hiába szorít az idő, ne kapkodjuk el a vásárlást. Csábít a sok akció, nehéz ellenállni a reklámoknak. – Aki teheti, ne piacon vagy utcai árusnál vegyen játékot és elektromos berendezést – javasolja Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. – A kétszázhúsz voltról üzemeltethető eszközöket csak engedéllyel rendelkező üzletben lehet árusítani. Ez vonatkozik a konyhai gépekre, vasalókra, rádiómagnókra, kenyérpirítókra, kézi mixerekre, kávéfőzőkre és persze a karácsonyfa-fűzérre is – hangsúlyozta a szakember.

Nem éri meg kockáztatni. A kisgépek a szakáruházakban ugyanis nem kerülnek sokkal többe, ráadásul ki lehet próbálni és jótállást is adnak hozzá. – Nincs olyan jogszabály, amely kötelezné az üzletvezetőket arra, hogy bármit is visszavegyenek – állítja a szóvivőhelyettes. – Csak a hibás terméket kötelesek blokk ellenében cserélni, vagy javítani három napon belül. Ha letelik a jótállási idő, panasznak már helye sincs. Ez az akciós termékekre is vonatkozik.

Aki mégis a piacon, karácsonyi vásáron szerzi be a fa alá valót, nagyobb kockázatot vállal. – Sok a veszélyes gyermekjáték – mondta Siklósi Máté. – Azt javasoljuk, hogy 14 év alattiaknak ne vegyenek légsűrítéses játékpisztolyt. Ennek a kilövési energiája a megengedett tízszerese, így komoly sérülést is okozhat. Még az ártalmatlannak tűnő plüssmackók is kellemetlen meglepetést okozhatnak. Az elemes, puha, kitömött játéknyulakkal, kutyákkal, macskákkal, patkányokkal (!) is vigyázni kell. Ezek könnyen felmelegednek és égési sérüléseket okozhatnak. Az elemes versenyautók pedig megolvadhatnak.

A szakértők szerint leginkább a kisgyerekek játékai okozhatnak komoly sérülést. Ez abból is adódik, hogy a legkisebbek még nem mérik fel a veszélyt. Tőlük nem követelhető meg a rendeltetésszerű használat sem. Előfordul az is, hogy a díszes csipogó figurákat mérgező festékkel vonják be. Ilyen például a kifejezetten csúnya törpezsiráf, ami egyébként a gyerekek egyik kedvence. A karácsonyfadíszek is okozhatnak meglepetést. Számos világító fűzér áramütés-veszélyes és kigyulladhat. Még a nagyobb üzletekben is előfordul, hogy az ehető díszek, szaloncukrok szavatossági ideje lejárt. – Minden gyanús, ami olcsó, ez igaz a kimért szaloncukrokra is – osztotta meg saját tapasztalatait Siklósi Máté.

A fogyasztóvédők az ünnepek előtt is igyekeznek megelőzni a bajt. A 150 szakember azonban még a budapesti piacok ellenőrzésére sem elég. A kiszabott büntetések pedig csak visszatartó erőt jelentenek. A már eladott termékek az egész karácsonyi hangulatot tönkretehetik.

Veszélyes ajándékok

Jelöletlen elemes, puha, kitömött játék mackó. Nem felel meg a hazai előírásoknak. Felmelegedve égési sérülést okozhat.

Jelöletlen elemes textil játék nyúl. Felmelegedve égési sérülést okozhat. Veszélyes még a textilmacska, -kutya és -patkány.

Walk-Baby elnevezésű csiga formájú húzós játék. Nem felel meg az élet- és vagyonbiztonsági követelményeknek. A játék húzózsinórja hosszabb a megengedettnél, így a gyermek könnyen körbetekerheti a nyakán. A leváló játékrész pedig fulladásveszélyt jelent.

AMC AM-304 típusú kézimixer rendeltetésszerű használat során is áramütést okozhat. A 3195 típusú, 83216 cikkszámú, halogénizzós mennyezetlámpa sem felel meg az élet- és vagyonbiztonsági követelményeknek. Áramütés- és balesetveszélyes.

No: 20026 Super car elnevezésű műanyag elemes rádió-távirányítású autó. A játék könnyen rövidre zárható, megolvadva égési sérülést okozhat. A No: 20028 Race Master elnevezésű autó ugyanilyen veszélyeket rejt.

Az LFG Comfort LF-7300 szendvicssütő is áramütésveszélyes. Hasonlóan betiltotta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az LFG típusú kávéőrlő, kenyérpirító, kézimixer forgalmazását. Az EUROTEC fekete-fehér televízió rádióval, kávéfőző, rádiómagnó szintén életveszélyes.

Az MG-140220V650Hz/31.5W modellszámú 140 db nem cserélhető miniatűr izzót tartalmazó fényfűzér használata tűz- és áramütés-veszélyes. Betiltották a 50-C7 LIGHT SET, a 100 CASHING LIGHT, a 100 TWINKLIGHT, a 150 ICICLE LIGHTS, a PEARL LIGHTS SET 100 nevű karácsonyfa-füzéreket

GRUNTIK IMPERIAL GI-2020 típusú gőzvasaló. A termék rendeltetésszerű használatra alkalmatlan, tűzveszélyes. A DOMOTEC típusú gőzölős vasaló, kenyérpirító szintén tűzveszélyes.

A 208-50 mw modellszámú vezetéknélküli kamera-rendszer szintén áramütés-veszé-lyes. Forgalmazását a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség betiltotta.

CYMA SIG SG (P.2088+) AIR SPORT GUN játék puska. A játék fegyverből kilőtt lövedék mozgási energiája nagyobb az előírtnál, ezért szem- és egyéb sérülést okozhat. Az M260 A AIR SOFT GUN és az MP 5A 7H AIR SPORT GUN játék puska és számos játék pisztoly szintén balesetveszélyes.

A karácsonyi bevásárlás idején különösen figyelni kell arra, hogy hol, és

főként mit veszünk! Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!