Hírek

2004.12.14. 07:23

Vajúdik a szülőföldprogram

Négypárti egyeztetést kezdeményez az MSZP választmánya a szülőföld-programról. A Fidesz csak a külföldi magyar szervezetek bevonásával tartja elképzelhetőnek a megbeszéléseket.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="272"] Felülről nyitott kasszát képzel el a legnagyobb kormánypárt, s bízik a polgárok és a cégek adakozó kedvében is
[/caption]– A koalíció a népszavazás előtt és utána is megdöntötte a sikertelen kezdeményezések rekordját – véli Németh Zsolt az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. – Zakatol a kormány lelkiismerete, nem kiérlelt javaslatokkal rukkol elő.

– A Fidesz megpróbál kibújni a döntéskényszer alól, nehogy kiderüljön, nincs versenyképes válasza a szocialisták javaslataira – állítja Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

A Fidesz az egyeztetés feltételéül szabja, hogy a szülőföld-program vitájában megszólalhassanak a külföldi magyar szervezetek képviselői.
– A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) vitassa meg a javaslatot – követeli Németh. – Elfogadhatatlan, hogy a kormány határozza meg, mit támogat anyagilag, mire költ a Szülőföld Alapból. Ne a miniszterelnök és a külügyminiszter nevezze ki a pénzzel gazdálkodó testület öszszes tagját. A mi javaslatunk úgy szól: a MÁÉRT jelölje a képviselőket az alap irányítótestületébe.

A jelölteket a köztársasági elnök nevezze ki.
Az MSZP azt tervezi, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlhassa minden adófizető, és a vállalkozók is fizethessenek a szülőföldprogramot támogató alap kasszájába.

– Az állam minden egy forinthoz kettőt tesz hozzá, s erre a célra egymilliárdot különít el a költségvetés – állítja Szekeres.
– Van is, meg nincs is többletforrás a költségvetésben – aggodalmaskodik Németh. A Fidesz azt javasolja, hogy törvényi kötelezettség legyen minden évben egymilliárd forintot biztosítani
a külföldön élő magyarok támogatására.

A kettős állampolgárságot egyelőre még semmivel sem lehet helyettesíteni

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke támogatja a szülőföldprogram megteremtését, „de ez nem helyettesíti a kettős magyar állampolgárságot”. Bugár Béla szerint szerencsés, ha a magyar állam támogatja, hogy szülőföldjén boldoguljon mindenki, de ez nem könnyíti meg az akadálytalan kapcsolatteremtést az anyaországgal. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy véli: Ukrajnában és Szerbiában az autonómia megteremtése, a Szülőföld Alap támogatása és a kettős állampolgárság elismerése javítana a magyarok helyzetén.

a megbeszéléseket.

Stépán Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!