Hírek

2004.12.24. 08:07

Újszülött csillagrendszereket fedezett fel a Galex űrszonda

A világmindenséget túl öregnek tartották ahhoz, hogy új galaxisok képződjenek benne. A NASA tavaly áprilisban felbocsátott űrtávcsöve, a Galex alaposan megcáfolta ezt a nézetet.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Az űrtávcsövet azért küldték fel, hogy új csillagrendszereket keressen
[/caption]A NASA legutóbbi jelentése szerint a Galex harminchat újszülött csillagrendszert fedezett fel. Ezek hasonlók azon társaikhoz, amelyek több milliárd éve léteztek. Viszonylag közel vannak, kettő-négy milliárd fényév távolságra.

Kozmikus méretekben a jelen pillanat több millió évet jelent. Ezért hát természetes, hogy a három tucat galaxis százmillió éves kora ellenére újszülöttnek számít. A Tejút, vagyis az a galaxis, amelynek szélén az emberiség naprendszere megtalálható, körülbelül tízmilliárd éves. A Tejúthoz hasonló csillagrendszerekből a tudósok eddig százharminc milliárdot (!) számoltak össze. Ezért ma már nem annyira univerzumról, mint inkább univerzumok sokaságáról, azaz multiverzumról szokás beszélni.

A legutóbbi becslés szerint a multiverzum tizenhárommilliárd éves. Más szóval a Nagy Bumm tizenhárommilliárd évvel ezelőtt történt. A tudósok többsége eddig úgy gondolta, hogy a csillagrendszerek keletkezése már rég befejeződött. Képletesen szólva: a világmindenség öregkorát éli. Ezért óriási meglepetés, hogy a tavaly áprilisban Föld körüli pályára állított távcsöves űrszonda, a Galex új galaxisokra bukkant. A felfedezés olyan, mintha az emberek kinéznének az ablakon, és eleven dinoszauruszokat látnának.

Amikor új galaxis születik, hatalmas mennyiségű ibolyántúli sugarat bocsát ki magából. Ezért a Galex ibolyántúli sugarakra érzékeny készülékekkel van felszerelve. A mesés eredmény kiválóan alkalmas annak vizsgálatára is, hogy milyen lehetett a Tejút „csecsemőkorában”.

Szómagyarázat

A GALEX neve a Galaxy Evolution Explorer kifejezés rövidítése. Jelentése: a csillagrendszer-fejlődés kutatója.

TEJÚTRENDSZER: A Napunkat is magába foglaló spirálgalaxis, amely több mint 100 milliárd csillagot tartalmaz. Átmérője körülbelül 100 ezer fényév. (Egy fényév az a távolság, amelyet

a 300 000 km/s sebességű fény egy év alatt megtesz.)

GALAXISOK: 1000 milliónál több elemből álló csillagtömörülések

NASA (National Aeronautics and Space Administration):

az Egyesült Államok repülésügyi és űrkutatási hivatala

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!