Hírek

2004.12.04. 06:29

Új szavazás lesz Ukrajnában

A legfelsőbb bíróság tegnap érvénytelennek nyilvánította az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját.

Toronyi Attila

Ukrajna kettészakadásának veszélyével riogatja Európát a távozó rendszer. Ez azonban csak mesterséges, kitalált fenyegetés – nyilatkozta egy amerikai lapnak Viktor Juscsenko. Az ukrán államfőjelölt szerint éppen abban rejlik országa ereje, hogy többféle kultúra ötvöződik, s minden vallást tiszteletben tartanak. – Azok próbálják most kijátszani az elszakadás kártyáját, akiket felelősség terhel a választási csalásokért. De a nép nem fogja hagyni, hogy három, az eddigi elnök által kinevezett kormányzó miatt darabokra hulljon Ukrajna – érvelt Donyeck, Luhanszk és Harkov megyére célozva Juscsenko.

A moszkvai törvényhozás „romboló beavatkozással” vádolta meg az EU-t, az Európai Parlamentet, az összeurópai együttműködési tömörülést, az EBESZ-t. E szervezetek bátorítása „veszélyes tettekre sarkallja az ukránok egy részét, amelyek tömeges zavargásokkal és az ország megosztásával fenyegetnek”.

Önállósági törekvések Kelet- és Dél-Ukrajnában

Január 9-én népszavazást akarnak rendezni a zömmel orosz ajkú területek önigazgatásáról a szóban forgó térségek vezetői. Luhanszk megye Szeverodonyeck városában a népképviselők kilátásba helyezték, hogy a dél- és kelet-ukrajnai régiók elszakadnak Ukrajnától, ha nem Janukovicsot hirdetik ki az elnökválasztás győzteseként. Közben több megyei vezető visszakozott korábbi elképzeléseitől. A donyecki terület Ukrajna legnagyobb területű régiója, ahol az ország lakosságának egytizede él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!