Hírek

2004.12.29. 08:29

Tizenketten nem játszhatnak

November 7-én a Felcsút kettő nullra kikapott Szentlőrincen. Az NB II-es őszi tabellaelső csapat mestere, Nagy László másnap szívinfarktust kapott.

Malonyai Péter

Szerinte nincs összefüggés a két tény között, azt azonban hozzáteszi, hogy csapnivalóan játszott a csapata. – Maradjunk annyiban, hogy nem a legszebb emlékem az a meccs, de ahhoz kevés, hogy szívműtétre legyen szükségem. Az az ilyesmihez több kell egy-egy kihagyott helyzetnél, pontatlan passznál. Nagy László azóta már túlvan a műtéten, a szívkoszorúér-meszesedés három ér cseréjét tette szükségessé. – Azt mondogatom, hogy az egyik ér amiatt ment tönkre, hogy négy évtizede vagyok a magyar futballban, a másik azért, mert mindig, mindenhol bizonyítanom kellett, a harmadik pedig azért, mert edző lettem, és volt, van gondom a játékosokkal éppen elegendő. De, ez csak vicc, mégha van is benne jócskán igazság.

Nem volt szerencsés futballista, hiszen amikor pályafutása csúcsán járt, Újpesten és a válogatottban rengeteg klasszis játszott, például a Megyeri úton csak az ő posztját említve, Zámbó Sándor és Tóth András is. – A világ legjobb edzője, Baróti Lajos bácsi mindig azt mondogatta, „Beszélje meg a bíróval Lacikám, hogy tizenketten játszhassunk, s akkor nem kell várnia a cserére”. Erről persze szó se lehetett, így sokszor csak a kispad maradt nekem. Hogy onnan válogatott lehettem, mi több, olimpiai bajnok, kárpótlás a javából.

Az edző egészségesnek érzi magát, már készül a szezonra. Naponta teker a szobakerékpárján, és biztos benne, hogy január 17-én ő vezényli az év első edzését Felcsúton.

Lajos bácsi tanácsait örökérvényűeknek tartja

Nagy László nem tartozik a felugrálós, kiabálós edzők közé. Komolyan veszi, és követi örök edzője, Baróti Lajos tanácsát. Kedvenc mesterével együtt vallja: „A folyamatosan ugráló és dirigáló edző az izgatottságával bevallja, hogy nem készítette föl rendesen a játékosokat az adott mérkőzésre. Aki megtette a magáét, annál a futballisták tudják a dolgukat, nincs szükségük tanácsra minden pillanatban. Másfelől a higgadt edző nyugalma átragadhat a játékosaira is. Ez nagyon sokat számíthat a kiélezett, döntő pillanatokban”.

Játékosként kilenc bajnoki címet nyert a Dózsával

Született: Buzsák, 1949. 10. 21.

Klubjai játékosként: Fonyód, Újpesti Dózsa, Locarno (svájci).

Legnagyobb sikerei játékosként: olimpiai bajnok (1968); 9x magyar bajnok (1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1978, 1979), 5x MNK-győztes (1969, 1970, 1975, 1982, 1983).

Élvonalbeli mérkőzések/gólok: 351/93.

Válogatott mérkőzések/gólok: 25/7.

Klubjai edzőként: BKV Előre, Bicske, MTK (pályaedző), UTE, Dunakeszi, Siófok, Kecskeméti FC, Marcali, Felcsút.

Élvonalbeli mérkőzések a kispadon: 87.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!