Hírek

2004.12.18. 00:00

Tiltakozás az aranybánya miatt

Orbán Viktor nem zárná le Románia Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásait átfogó környezetvédelmi megállapodás nélkül. Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt természetvédők szólították föl, ne járuljon hozzá a verespataki aranybánya cianidos műveléséhez.

Stépán Balázs

Egy ausztrál–kanadai–román cég az év elején szerette volna megnyitni Verespatakon a cianidos művelésű aranybányát. Orbán Viktor az Európai Néppárt elnökségi ülése után tegnap elmondta, hogy nem szabad lezárni Románia csatlakozási terveit, amíg végérvényesen le nem mond az aranybánya tervéről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt húsz civil szervezet szólította föl arra, hogy az Európai Unió Tanácsának ülésén ne adja hozzájárulását Románia EU-csatlakozásához, csak akkor, ha biztosítják: a verespataki bánya nem kezd üzemelni.

Nyolc éve kapott engedélyt az említett vállalat a verespataki cianidos kitermelésre. Nyugat-Románia arany négyszöge Európa legígéretesebb bányavidéke.

A cianidos technológia alkalmazása következtében azonban 740 családi házat kellene lerombolni, lakóit elköltöztetni. Gazdátlanul maradna nyolc templom, s lepusztulnának a  temetők. A verespataki bányaművelés megvalósítása sokkal nagyobb veszéllyel fenyegeti a Tisza vízgyűjtő területét, mint a négy évvel ezelőtti nagybányai cianidkatasztrófa. Környezetvédelmi engedélyt kért a verespataki bányához a kanadai beruházó. A román hatóságok ennek alapján rendelhetnek részletes környezetvédelmi hatástanulmányt.

a verespataki aranybánya cianidos műveléséhez. Stépán Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!