Hírek

2004.12.07. 06:21

Szobabicikli helyett diéta ajánlott

Senki sem kételkedik abban, hogy a rendszeres testmozgás rendkívül egészséges. De amerikai kutatók kimutatták, hogy némelyek hiába dolgoztatják a testüket nap mint nap.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="202"] Vannak, akik jobban járnak, ha egy korszerű diétát választanak
[/caption]A meghökkentő eredményt hozó vizsgálat során 213 család 742 tagja szobabiciklizett húsz héten át. Csak azok jelentkezhettek, akik a korábbi fél évben semmiféle testedzést nem végeztek. A terhelést fokozatosan növelték, és a vizsgálat vége felé az önkéntesek heti három alkalommal ötven percig tekerték a pedált.

Korábban már kimutatták, hogy az emberek edzhetőségében óriási eltérések mutatkoznak. Most az derült ki, hogy a kísérleti alanyok maximális oxigénfelhasználása, vagyis a munkabíró képessége átlagosan tizenhét százalékkal emelkedett. De míg a legjobbak fejlődése negyvenszázalékos volt, a legrosszabbaknál semmiféle javulás nem történt. Hasonló eredmények születtek a szívmunka, a pulzusszám, a vérnyomás és egyéb testi jelek tekintetében is.

A cukorbaj és a szívbetegségek kockázatának mutatója az inzulinérzékenység. A kutatók megvizsgálták azt is, hogy az edzés során mennyire nőtt az önkéntesek inzulinérzékenysége. A résztvevők 58 százalékánál történt javulás, 42 százalékuknál viszont semmiféle javulás nem volt tapasztalható. Ráadásul egyesek inzulinérzékenysége valószínűleg csökkent.

A vizsgálat egyik célja az volt, hogy meghatározzák a gének szerepét az egészség fenntartásában és az állóképesség kialakulásában. A legjobb eredményt elérő önkéntesek izomzatában jóval több géncsoportot találtak, mint a legrosszabbul szereplőknél. Számos gén jelenléte meglepte a tudósokat, mert korábban nem kapcsolták össze őket a testmozgással.

Egyesek tehát hiába mozognak rendszeresen, ezzel nem óvják meg az egészségüket. A boldogtalan keveseknek a kutatók azt tanácsolják, hogy ha korábban nem tették volna, valamilyen korszerű étrendre térjenek át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!