Hírek

2004.12.11. 00:00

Szertartás a medencében

Turisták sok ezer kilométert is utaznak a világhírű budapesti fürdőkbe. A fővárosi lakosok közül mégis sokan nem ismerik. Cikksorozatunkban ezért hétről hétre bemutatunk egy-egy fürdőt.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Úszni is lehet a Lukácsban, bár ez a víz meglehetősen hideg
[/caption]Alighanem van valami a Lukács vizében. A gőzfürdő falai finoman szólva is rondák, felújításért kiálltanak, mégis tele vannak a medencék vendéggel hétköznap esténként. Van valami a vízben, ami oda vonzza és benne tartja az embert. Arról nem is szólva, hogy másfél óra tunyaság a Lukácsban felér egy kozmetikai kezeléssel.
A Lukács kopott, de jó hely.
A fürdőzők szinte szertartásosan vándorolnak egyik medencéből a másikba. Mindegyik vize más és más. A 36 fokos medence remek a fáradtság és a feszültség kiáztatására. A legkisebb medencében éppen elviselhetően forró, 40 fokos a gyógyvíz. Legfeljebb 5 percig ajánlatos benne tartózkodni.
A gőzrészleg legnagyobb medencéjében 32 fokos a víz. Magányos lazításhoz és társasági élethez is ideális. Akárcsak a nedves gőzkamra. A bent lévő 55 fokos forróság épp elviselhető. A gomolygó gőzön kívül nem látunk szinte semmit, olyan magas a páratartalom. A kigőzölődés után hideg víz vár a szomszédos kis medencében. Télen ideális időtöltés, még a náthát is elűzi a Lukács vize és gőze.
A személyzet persze barátságos. A maguk módján. A folyosókat pedig elláthatnák iránymutató táblákkal, mert aki nem törzsvendég, garantáltan eltéved a labirintusban. Segítség nélkül elsőre nehéz megtalálni a szabadtéri élménymedencéket is. Ha hosszabb-rövidebb bolyongás után végre kijutottunk, megkövesedett, értelmetlen rendszabállyal szembesülünk. Idekint fürdősapka nélkül tilos fürdeni! Ki is fütyül a medencéből az úszómester.
Így télen a sapka megvéd a megfázástól, nyáron viszont biztos út a hőguta felé. Ez a szabadtéri élményfürdő szép ugyan, de nem az igazi. A patakot utánzó sodrófolyosó alig forgatja a vizet, és a pezsgőfürdő is alig buborékol. Jobb, ha visszamegyünk a gőzbe. Az még úgy kopottan, lelakottan is varázslatos.

Szent János lovagok alapították a középkorban

A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó lovagrendek telepedtek le. Kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A tö-rök korban is működött. Buda visszafoglalása után kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól. Később felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Természetes forrásból érkező víz tartja melegen a fürdőket.

Híres írók, színészek, zenészek törzshelye

A platánokkal benőtt udvaron a falon elhelyezett táblákon

a gyógyulásért mondanak köszönetet a régi korok hírességei. Törzsvendég volt itt annak idején Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Vas István, Jékely Zoltán, Kolozsvári-Grandpierre Emil, Déry Tibor, Zelk Zoltán, Makk Károly, Örkény István. A mai vendégek között gyakran fel lehet fedezni Garas Dezsőt, Kern Andrást, Presser Gábort.

Orvosság a föld mélyéből

A Lukács gyógyvizét ízületi és gerincbetegségekre, porckorongsérvre is ajánlott. Gyorsítja

a sérülések gyógyulását. A für-dő bejáratánál ivócsarnok működik. A pultnál kimérve, kannában vihetjük haza vagy korsóból a helyszínen fogyaszthatjuk a gyógyvizet. Jó hatással van a gyomor- és bélrendszer betegségeire.

Ez a Lukács

1023 Budapest, Frankel Leó út 25–29.

Megközelíthető: 4-es, 6-os villamos, Margit híd budai hídfő

Nyitva tartás: héftő–péntek:

6–19 óra, szombat–vasárnap: 6–17 óra

Belépő: 1500 Ft, ha két órán belül kijövünk, 1000 Ft.

A fővárosi lakosok közül mégis sokan nem ismerik. Cikksorozatunkban ezért hétről hétre bemutatunk egy-egy fürdőt. Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!